Soyut sanat anlayışının güzel sanatlar fakülteleri resim anasanat dalları resim atölye derslerine yansımaları
The reflections of the abstract art consept to the painting courses of the fine arts faculties painting art majors
  1. Tez No: 657067
  2. Yazar: SÜMEYRA GÖKTEPELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Soyut Sanat, Sanat Eğitimi, Güzel Sanatlar Fakülteleri
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
XX. yüzyıl, dünya savaşlarının yaşandığı, sanayi ve teknolojinin hızla geliştiği ve belki de insanlık tarihinin en fazla içsel çelişki yaşadığı bir dönemdir. İki dünya savaşının insan ruhunda yarattığı hasar toplumu depresif bir ruh haline sürüklemiştir. Bu dönem, yaşanan ülkeler arası ekonomik ve kültürel dengelerin değişimi toplumlar arasında ideolojik uçurumlar oluşturmuştur. İşte sanat, yaşanan bu dengesizlikler ve değişimler sonucu insanın ruhunda açılan tahribatları ortaya koyan ve onaran bir araç görevini üstlenmiştir. Soyut sanat böyle karışık bir dönemde ortaya çıkmış ve yüzyılın sanat sahnesine damgasını vurmuştur. Batı'da 1910'larda ortaya çıkan soyut sanatın, Türkiye'ye gelmesi ve sanatçılar tarafından benimsenmesi 1950'lerde gerçekleşmiştir. 1950'li yıllar Türk resminin Batı ile etkileşiminin yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan toplumsal yaşam koşulları Türk sanatçılarını Batı üsluplarını geleneksel kültürel değerlerle sentezleyerek yeni ve özgün eserler üretmeye yönlendirmiştir. Sanat var oluşundan bu yana toplumun sesi ve insanın doğası olmuştur. Çünkü insanoğlu daima kendini ifade etmek ve varlığını kanıtlamak ister. İnsanın kendisini ifade etmesinde bir araç olarak görülen sanat, sadece kişileri değil toplumu yükseltir. Bu araştırma, sanat eğitimi veren ve sanatçı yetiştiren Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde Resim Anasanat Dalları Resim Atölye Derslerinde öğrenim gören öğrencilerin soyut sanat anlayışına bakış açıları ve bunu oluşturan faktörlerin tespit edilmesi ve elde edilen bulgular doğrultusunda var olan niteliği görmek ve bu doğrultuda gerekli düzenlemelere gidilmesi için yapılmıştır. Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olmak üzere toplam yedi üniversitede, (Selçuk Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi) Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde Resim bölümü öğrencilerine yapılan bu araştırmayla, soyut sanat anlayışının öğrencilerin resim atölye derslerindeki görüşlerini etkileme durumu, öğrencinin cinsiyet, anne babasının eğitim ve ekonomik durumu, öğrencinin mezun olduğu lise türü ve öğrenim gördüğü üniversite değişkenleri gibi faktörler anket çalışması ile tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırma okuyucuya sunulurken öncellikle araştırma konusu olan Soyut Sanatın Batıda ve Türkiye'deki tarihsel süreçte ortaya çıkışı ve gelişimi incelenerek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The XX. century is a period of World wars in which industry and technology were developing rapidly and it was perhaps history of humanity experienced the most internal contradictions. The damage caused by the two World wars in the human soul has driven society into a depressed mood. The change of economic and cultural balances between countries in this period created ideological gaps between societies. It's here, art has undertaken as a tool task that revealing and repairing the destructions in the human soul as a result of these imbalances and changes. Abstract art has emerged in such a complicated period and it has left its mark on the art scene of the century. Abstract art, which emerged in the West in the 1910s, come to Turkey and adoption by the artists took place in the 1950s. The 1950s are a period when Turkish painting has an intense interaction with the West. Social life conditions experienced in this period that It has directed the Turkish artists to produce new and original works by synthesizing Western styles with traditional cultural values. Art has been the voice of society and the nature of human since its existence. Because mankind always want to express themselves and prove their existence. Art, which is seen as a means of expressing oneself, not only raises individuals but also society. This research was carried out in the Art Workshop Classes of the Faculty of Fine Arts, which give art education and train artists in order to identifying students' perspectives on abstract art and the factors that make up this and it was made to see the existing quality in line with the findings obtained and to make the necessary arrangements in this direction. With this research carried out to the students of the Painting Department within the Faculty of Fine Arts in seven universities (Selçuk University, Mustafa Kemal University, Marmara University, Dokuz Eylül University, Kastamonu University, Van Yüzüncü Yıl University and Hacettepe University), the understanding of abstract art Factors such as influencing the students' views in the art workshop classes, the student's gender, the education and economic status of their parents, the type of high school the student graduated from and the university variables were determined by the survey study. This research when serving primarily the reader to research the subject 'is given out in the historical process by examining the emergence and development of abstract art in the West and in Turkey. Keywords Art: Abstract Art, Art Education, Faculties Of Fine Arts