Grafik tasarımında manipüle fotoğrafın kullanımı ve tasarıma olumlu olumsuz etkilerinin araştırılması
The use of manipulated photographs in graphic design and the research of their positive and negative effects on graphic design
- Tez No: 620414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AÇELYA BETÜL GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Fotoğraf, Fotoğrafçılık, Manipülasyon, Dijital İmaj, Sanat Eseri, Graphic Design, Photograph, Photography, Manipulation, Digital Image, Artwork
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu yüzyılda görsel imgeler ve görsel imajlar yaşantımızda büyük yer kaplamaktadır. Görselliğin çok önde olduğu yeni bir kültür ortaya çıkmıştır. Çıkan bu görsel kültürel yapı toplumun büyük bir kısmını içine almıştır. 21. yüzyılda sanatın üzerinde teknolojinin çok fazla hakimiyeti olmuş, hızla azalan kuram ve kurallar sonucu yaratıcılık daha hızlı gelişip ortaya çıkmıştır. Böylece sanat eseri üretim süreci açısından daha fazla hareket alanı bulmuştur. Sade sanat anlayışının yerine sanatı toplumsal alana doğru yönlendirme toplumla sanatın iç içe olması ortaya konulmuştur. Toplumla bütünleşen sanatsal çalışmalar dünya çapında yeniden yapılanmaya olanak sağlamıştır. Bu sayede de uluslararası anlamda çağdaş sanatın getirdiği modern eserler üretilip bunlar çeşitli sergi, grafik tasarımlar, fuar, bienal (iki yıl), trienal (üç yıl) gibi büyük boyutlu sergiler açılmış ve açılmaya da devam etmektedir. Sürekli değişim ve gelişim içinde olan sanat yeni anlatım olanakları sayesinde bilgi gelişimine denk ilerleme sağlamıştır. Görüntü üreten teknolojilerin çoğalması fotoğrafın günümüzdeki anlamı ve içeriğine bakışımızı da değiştirmiştir. Ortaya konmak istenen sanat eserinin daha hızlı meydana gelmesi ve çoğaltılabilir olması ayrı bir önem arz etmektedir. Ortaya konan fotoğrafın kullanım alanı ve kullanıcı sayısı nüfus oranına göre de çok fazla artmıştır. Grafik tasarımın teknoloji sayesinde farklı boyutlar alması fotoğrafın da bu alanda sınırsızca kullanımını ortaya çıkarmıştır. Fotoğraf saf (belgesel) fotoğraf olmanın yanı sıra teknolojik müdahalelerle (aydınlık oda), dijital resimleme ve bilgisayar desteğini kullanarak fotoğrafın bilinen kuralları yeni bir boyut kazanmıştır. Dijital imgelerin kullanımı ile fotoğrafın yeniden üretimi ve deneysel arayışların artması photoshop vb. programların yaygın olarak kullanılması önem kazanmıştır. Bu gelişmeler manipüle fotoğrafçılığı doğurmuştur. Fotoğrafta gerçeklik tek bir doğru üzerinden düşünüldüğünde büyük bir kaybı elde etmiş oluruz. Analog fotoğrafta karanlık odada uygulanan değişiklikler dijital fotoğrafla büyük bir hız kazanmış, fotoğrafçıyı daha iyi ve daha güzel yeni arayışlara sevk etmiştir. Bu arayışlar hem başarıyı hem de fotoğrafa yeni değerlerin katılmasını sağlamıştır. Bu anlamda manipüle edilmiş fotoğraf tamamen bir tasarımdır. Hayal gücü ile yeni bir görsel ortaya konmaktadır. Ortaya konan görsel fotoğrafın farklılaşması ile biçimsel bir tasarıma dönüşmektedir. Resim yapar gibi fotoğrafla resim yapmaya dönüşmüştür. Fotoğrafın bu hali grafik tasarımın vazgeçilmezi olmuştur. Manipüle fotoğrafta (fotoğrafla yapılan resim çalışmasında) hayal gücü, perspektif, renk, ışık (renk, kontrast, parlaklık), doku gibi etkiler çok önem arz etmektedir. Bu etkilerden yoksun bir eser manipüle edilmiş fotoğraf olarak nitelendirilemez. Eser ortaya koyan tasarımcı bu öğeleri bilmeli ve buna göre eser ortaya koyabilmelidir. Somut ve soyut değerlerle eserini güçlendirebilmeli, eserde farklı bir estetik ve anlatım dili olmalıdır. Son yıllarda teknolojinin bu hızlı ilerlemesinin de kullanılması ile yukarıda anlatılandan uzak birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalar özellikle elektronik ortamda çok hızlı yayılmakta eser ve görüntü kirliği sorununu da beraberinde getirmektedir. Aslında bu da kaçınılmaz bir durumdur. Bunun sebebi, her yeni bir şey üretmede veya bir eser ortaya koymada disipline edilmiş belirli ölçülere sahip eser olduğu gibi bu özelliklerden yoksun taklit eder nitelikte sanat eseri niteliği taşımayan eserler her zaman var olacaktır. Bu olumsuz eserlerin varlığı olumlularının değerini düşürmez.
Özet (Çeviri)
Visual imagery and images take a big place in this century. A new culture with visuality in the very forefront has emerged. This visual culture has involved a big part of the society. In the 21st century, technology has become very dominant over art. As a result of the decreasing theories and orders, creativity has improved and come to light fast. In this way, artwork has gained a wider movement area with regard to the production process. Instead of a plain art comprehension, art has oriented to social area and become engaged with society. Artwork embracing society has provided opportunity of a worldwide reconstruction. Thus, international modern works brought along by modern art has been produced and displayed in various exhibitions, graphic designs and fairs. Extensive exhibitions such as bienals and trienals have been opened and become widespread. Thanks to new expression opportunities, continuously changing and improving, art has progressed equivalent to information improvement. Nowadays, the increase of technologies producing images has changed the meaning of photography and our view to its context. The fact that the intended artwork can be revealed faster and the possibility of reproducibility is another important point. The usage area and the number of users have increased a lot proportional to population rate. Different dimensions of graphic design due to technology has enabled an unlimited usage of phography. Thanks to these opportunities, manipulated photographs have been revealed in all areas of graphic design. Manipulation has given rise to a more widespread usage of photographs which are one of the main sources of graphic design. Photography, gaining more individuality and uniting with the individuality of graphic design, has lead to new and works involving esthetics. On the other hand, photography, besides documentary value, has taken on new dimensions through technological interventions (dark room), digital limning and computer contribution. The reproduction of photographs using digital images, the increase in experimental pursuits and the widespread use of programs such as photoshop have taken on great importance. These changes have lead to manipulated photography. It would be a great loss to perceive reality in photography as one dimension. Concerning analogue photography, the changes made in the dark room have accelerated digital photography and guided the photographer to better and more esthetical pursuits. These pursuits have brought not only success, but new values. From this perspective, a manipulated photograph is definitely a design. A new image is created through imagination. Through the differentiation of the photograph, the created image becomes a formal design. This is like drawing a picture with the image. This form of a photograph is a must of graphic design. Imagination, perspective, colour, light (colour, contrast, brightness), and texture are of great importance in manipulated photography. Without these, an image cannot be defined as a manipulated photograph. An artist on his way to reveal an artwork should be aware of this fact and be able to apply them. He should be able to strengthen his artwork with concrete and abstract values. Besides, there should be a distinctive esthetics and expression. In recent years, the fast improvement in technology and the widespread usage has lead to artworks irrelevant to the facts above. These works spread around especially electronically and cause artwork and visual pollution. In fact, this is an inevitable situation. The reason is that besides new productions of artwork containing specific disciplined standards, there will also always be imitative works that are not of artistic value. The existence of these negative works will not devalue the positive ones.