Baklada farklı azot ve fosfor dozlarının büyüme verim ve verim komponentlerine etkisi
- Tez No: 65759
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SEPETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakla, fosfor ve azot dozları, büyümü, verim ve verim komponetleri, Vicia Faba, nitrogen and phosphorus ferulezer, growth, yield and yield components
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV ÖZET BAKLA'DA FARKLI AZOT ve FOSFOR DOZLARININ BÜYÜME VERİM ve VERİM KOMPONENTLERİNE ETKİSİ BAĞCIOĞLU,Ceyda Yüksek Lisans Tezi ; Tarla Bitkiler Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr.Hasan Sepetoğlu Ekim 1997 Bu çalışma İzmir/Bornova ekolojik şartlarında 1993-1994 yıllarında,farklı azot ve fosfor dozlarının Bakla' da büyümeye ve verime etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma faktörlerini dört farklı azot (0,3,6, 12kg/da N) gübresi dozları ve iki farklı fosfor (0,8kg/da P205) gübresi dozları oluşturmuştur. Sonuçlara göre ; Ege Bölgesi koşullarında Bakla yetiştirildiğinde, en yüksek dane verimi hiç azotlu gübre uygulanmayan parsellerde 179.8kg/da olarak bulunmuştur. Fosforun dane verimi üzerine etkisi önemli olmamakla beraber az da olsa dane veriminde bir artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF DIFFERENT DOSES OF NITROGEN AND PHOSPHORUS ON THE GROWTH, YIELD AND YIELD KOMPONENTS IN VICIA FABA. BA?CIO?LU, Ceyda Msc in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr.Hasan Sepetoğlu October, 1997 This study was contacted in order to determine the influence of different doses of nitrogen and phosphorus on Vicia Faba under the Izmir ecological conditions during the period of 1993-1994 The factors examined in to study were four different doses of nitrogen fertilizers (0,3,6, 12kg/da N) and two different phosphorus fertilizers (0,8kg/da P205). The result obtained could be sumarized as follows when Vicia Faba was sown under the conditions of Aegean Region.The highest seed yield,179.8 kg/da, was obtained from the plots which were lack of any application of nitrogen fertilizer. The influence of phosphorus on the seed yield was little, if at all, important and some increase was observed on the matter involved.