Prenatal dönemde fetal ekokardiyografi ile doğumsal kalp hastalıkları ve fetal disritmilerin değerlendirilmesi ve postnatal sonuçlar ile karşılaştırılması: 10 yıllık tekmerkezli retrospektif araştırma
The evaluation of congenital heart diseases, fetaldisrhythmias in the prenatal period and comparison ofthe postnatal results with fetal echocardiography: 10-year single-center retrospective research
- Tez No: 657694
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM MEHTAP BOSTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fetal ekokardiyografi, Doğuştan kalp hastalıkları, Gebelikte risk faktörleri, Prenatal tanı, Fetal echocardiography, Congenital heart diseases, Pregnancy risk factors, Prenatal diagnosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Doğuştan kalp hastalıkları en sık görülen doğumsal anomaliler olup perinatal morbidite ve mortalitenin önde gelen sebeplerindendir. Bu nedenle yüksek riskli olan gebelere fetal ekokardiyografi yapılması önerilmektedir. Çalışmada çocuk kardiyoloji bölümünde fetal ekokardiyografi yapılan gebelerin; başvuru nedenleri, risk faktörleri, fetal ve postnatal ekokardiyografi sonuçları retrospektif olarak değerlendirilerek doğuştan kalp hastalığı açısından düşük ve yüksek riskli gebeliklerdeki fetal kardiyak anomalilerinin sıklığı ve dağılımının incelenmesi amaçlanmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümünde Ocak 2008-Aralık 2018 yılları arasında fetal ekokardiyografi yapılan 7694 fetüsün ve bu fetüslerden postnatal transtorasik ekokardiyografi kayıtlarına ulaşılan 375 bebeğin bilgileri retrospektif olarak değerlendirildi. Başvuru endikasyonlarına göre gebeler yüksek/orta riskli (grup 1) ve düşük riskli (grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmada 7694 fetüse ekokardiyografi yapıldığı saptandı. Gebelik haftası 15-40 hafta (23,4±4,5 hafta) aralığındaydı. 7694 fetüsün %94,2'sinin grup 1'e, %5,8'inin grup 2'ye ait olduğu tespit edildi. Doğuştan kalp hastalığı saptanma oranı tüm fetuslarda %11,7 iken grup1'de %12,1, grup 2'de %5,2 olarak bulundu. Prenatal ve postnatal ekokardiyografi sonuçları karşılaştırıldığında %82,6 aynı sonuçlar elde edildi. En yüksek duyarlılık (%97) ve özgüllük (%100) kompleks doğuştan kalp hastalıklarında saptandı. Doğuştan kalp hastalığı sıklığı yüksek riskli gebelerde, düşük riskli gebelere göre daha yüksek oranda saptandı. Çalışmada yüksek risk grubunu oluşturan bazı endikasyonlarda doğuştan kalp hastalığı açısından düşük risk saptandı. Düşük risk grubundaki bazı endikasyonlarda ise istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. Fetal ekokardiyografi ile doğuştan kalp hastalığının erken dönemde saptanması, bu fetüsler için doğumdan hemen sonra uygun tıbbi veya cerrahi tedavinin planlanmasını sağlayarak mortalite ve morbiditeyi azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Congenital heart diseases are the most common congenital anomalies and the leading causes of perinatal morbidity and mortality. Hence, fetal echocardiography is recommended for high-risk pregnant women. In this study, the frequency and distribution of fetal cardiac anomalies in low and high risk pregnancies in terms of congenital heart disease was investigated retrospectively, evaluating the reasons for presentation, risk factors, fetal and postnatal echocardiography results.The data of 7694 fetuses who underwent fetal echocardiography between January 2008 and December 2018 in Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Department of Pediatric Cardiology and 375 babies whose postnatal transthoracic echocardiography records were obtained from these fetuses were retrospectively evaluated. Pregnant women were divided into two groups as high / medium risk (group 1) and low risk (group 2) according to their application indications. In the study, echocardiography was performed on 7694 fetuses. The week of gestation varied between 15-40 weeks (23.4 ± 4.5 weeks). It was determined that 94.2% of 7694 fetuses belonged to group 1 and 5.8% belonged to group 2. While the rate of congenital heart disease was 11.7% in all fetuses, it was 12.1% in group 1 and 5.2% in group 2. When prenatal and postnatal echocardiography results were compared, 82.6% of the results were the same. The highest sensitivity (97%) and specificity (100%) were found in complex congenital heart diseases. The prevalence of congenital heart disease was higher in high-risk pregnant women compared to low-risk pregnant women. In the study, a low risk for congenital heart disease was found in some indications that constitute the high risk group. Statistically significant results were obtained in some indications in the low risk group. Early detection of congenital heart disease by fetal echocardiography reduces mortality and morbidity by providing appropriate medical or surgical treatment planning for these fetuses immediately after birth.