Gestasyonel trombositopenisi olan gebelerin maternal ve fetal sonuçlarının incelenmesi
Maternal and fetal results of pregnant women with gestational thrombocytopenia
- Tez No: 657729
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN GÜNENC
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Trombositopeni, Gebelik, Olumsuz Maternal ve Fetal Sonuçlar, Gestational Thrombocytopenia, Pregnancy, Adverse Maternal and Fetal Outcomes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Gebelikte görülen trombositopeniler arasında en sık karşımıza çıkan gestasyonel trombositopeninin gebelerde maternal ve fetal olumsuz sonuçlar ile ilişkisini araştırmayı planladık. Yöntem: Retrospektif vaka-kontrol çalışması olarak planlanan araştırma Ocak 2017 - Aralık 2018 yılları arasında SBÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yürütüldü. Araştırmaya miad doğum yapan hiçbir ek hastalığı olmayan gebeliği esnasında gestasyonel trombositopeni tanısı alan ve doğumları kliniğimizde yapılan 200 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen gebeler platelet değerlerine plt ≤ 70.000 / mm3 ve plt > 70.000 / mm3 olarak iki gruba ayrıldı, subgruplar kendi arasında karşılaştırıldı Hastaların ve bebeklerin verileri ve laboratuvar sonuçları dosyalar geriye doğru taranarak elde edildi. Gruplar arasındaki verilerin analiz edildi. Olumsuz perinatal sonuçların analizinde logistik regresyon analizi yapılarak değerlendirildi. Analiz sonuçlarında p 70.000 / mm3 olarak iki gruba ayrıldı. Trombosit ≤ 70.000 / mm3 olan grupta doğum haftası ortalama 36.65±2.96 ve trombosit > 70.000 / mm3 olan grupta 38.24±2.29 idi. Trombosit ≤ 70.000 / mm3 olan grupta doğum haftası istatistiksel anlamlı olarak erken olmuştur (p< .002) Trombosit ≤ 70.000 / mm3 olan grupta üre, kreatinin, PTZ ve APTT düzeyleri trombosit >70.000 / mm3 olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksekti, hemoglobin düzeyi ise anlamlı olarak düşük bulundu. Gruplar arasında ultrasonografik ve perinatal özellikler karşılaştırıldığında ise, trombosit ≤ 70.000 / mm3 olan gruptaki bebeklerin total fetal ağırlıkları trombosit >70.000 / mm3 olan gruba göre anlamlı olarak düşüktü (p=.033). APGAR 1. Dakika vi skoru ise trombosit ≤ 70.000 / mm3 olan grupta trombosit > 70.000 / mm3 olan gruba göre anlamlı olarak azalmış idi (p=.039) Gebelik trombositopenisi olan gebelerde olumsuz maternal ve perinatal sonuçlar ile ilişkili herhangi bir risk faktörü saptanmamıştır. Sonuç: Gestasyonel trombositopeni tanısı alan ve trombosit değerleri 70.000 altında olan hastalarda fetal gelişme geriliği görülmekte ve Apgar skorları düşük olmaktadır. Aynı hasta grubunda erken doğum oranı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim: We planned to investigate the relationship between gestational thrombocytopenia, which is the most common thrombocytopenias seen in pregnancy, and negative maternal and fetal outcomes in pregnant women. Material-Method: The study, which was planned as a retrospective case-control study, was conducted between January 2017 and December 2018 in the Gynecology and Obstetrics Clinic of the SBU Konya Training and Research Hospital The study included 200 patients who were given birth at term and whose pregnancy was diagnosed with gestational thrombocytopenia and had no additional disease. The pregnant women included in the study were divided into two groups with their platelet values as plt 70.000 / mm3, and the subgroups were compared among themselves. Data and laboratory results of the patients and babies were obtained by scanning the files backwards.( Data between groups were analyzed.) In the analysis of negative perinatal outcomes, they were evaluated by performing logistic regression analysis. P 70.000 / mm3.Mean week of birth was 36.65 ± 2.96 in the group with platelets 70,000 / mm3, and 38.24 ± 2.29 in the group with platelets> 70,000 /mm3. Week of birth was statistically significantly earlier in the group with platelets ≤70,000/mm3(p 70,000 / mm3, and hemoglobin level was found to be significantly lower. When ultrasonographic and perinatal characteristics were compared between the groups, the total fetal weight of babies in the group with platelets ≤70.000 / mm3 was significantly lower than the group with platelets> 70.000 / mm3 (p = .033). APGAR 1st minute score was significantly lower in the group with platelet≤ 70,000 / mm3 than the group with platelet> 70,000 / mm3 (p = .039) No risk factors associated with negative maternal and perinatal outcomes were found in pregnant women with pregnancy thrombocytopenia. Conclusion: Fetal growth retardation is observed in patients with a diagnosis of gestational thrombocytopenia and whose platelet values are below 70,000, and Apgar scores are low. Premature birth rate is higher in the same patient group.