Üç farklı diş macununun beyazlatma uygulanmış diş minesinde oluşan mineral kaybı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation the effect of three different toothpastes formulations on mineral loss on bleached enamel
- Tez No: 657991
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ERGÜCÜ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, Mineral Kaybı, Biyoaktif Cam, Remineralizasyon, Bleaching, Mineral Loss, Bioactive Glass, Remineralization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı %40 hidrojen peroksit içerikli beyazlatma ajanı uygulanan dişlerde üç farklı diş macununun mine yüzeyindeki mineral kaybı üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Çalışmada ortodontik tedavi amacıyla çekilmiş 30 adet çürüksüz insan premolar dişi kullanılmıştır. Dişlerden 3 mm kalınlığında bukkal parçalar elde edilmiş, ardından örnekler 5 gruba ayrılmıştır (n=6). Grup I: Sağlam mine yüzeyi, kontrol grubu; Grup II: Beyazlatma grubu (%40 hidrojen peroksit); Grup III: Beyazlatma + Colgate Total; Grup IV: Beyazlatma + Sensodyne Onarım ve Koruma; Grup V: Beyazlatma + BiominF. Örneklerin yüzey morfolojileri Taramalı Uç Mikroskobu (SPM) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Yüzey pürüzlülük (roughness) değerleri SPM ile kaydedilmiştir. Mine yüzeyindeki minerallerin (Ca, P, N, O, F, C, Na, Sr, Sn, Si, Mg, Al, Zn) belirlenmesi amacıyla X-ışını Fotoelektron Spektrokopisi (XPS) ile nokta analizi, Enerji Dağılımlı X-ışını Spektrometresi (EDS) ile alan analizi yapılmıştır. Veriler Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tamhane Post Hoc Testine tabi tutulmuştur (p = 0,05). SPM ve SEM görüntülerinde beyazlatma uygulanan grupta mineral kayıplarını işaret eden alanlar izlenirken, macun uygulanan gruplarda mineral tortularının varlığı gözlenmiştir. Beyazlatma sonrası istatistiksel olarak anlamlı olmayan yüzey pürüzlülük artışı gözlenmiştir. XPS ve EDS analizlerinde beyazlatma uygulanan grupta mine mineral içeriğinin azaldığı, macun uygulanan gruplarda ise mine mineral içeriğinde artış yaşandığı tespit edilmiştir. Macun uygulamaları mine yüzeyindeki morfolojik değişikliklerde ve mineral kayıplarında tamir edici etki gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of this in vitro study is to evaluate the effects of three different toothpastes on the enamel surface after the use of a whitening agent with 40% hydrogen peroxide content. In this study, 30 human premolar teeth extracted for orthodontic reasons were used. Teeth were separated to obtain enamel samples with a 3 mm thickness from the buccal surfaces. Then the samples were divided into 5 groups (n=6). Group I: Sound enamel samples, control group; Group II: Bleaching (40% hydrogen peroxide); Group III: Bleaching + Colgate Total; Group IV: Bleaching + Sensodyne Repair&Protect; Group V: Bleaching + BiominF. The surface morphology of the samples were scanned with Scanning Probe Microscope (SPM) and Scanning Electron Microscope (SEM). Point analysis with X-ray Photoelectron Spectrocopy (XPS), field analysis with Energy Dispersed X-ray Spectrometry (EDS) were performed to determine the mineral contents (Ca, P, N, O, F, C, Na, Sr, Sn, Si, Mg, Al, Zn) on the enamel surface. The data were subjected to One Way Variance Analysis (ANOVA) and Tamhane Post Hoc Test (p = 0.05). SPM and SEM images depicted the presence of mineral deposits in the toothpaste applied groups while areas indicating mineral losses were observed in the bleached group. The surface roughness was increased after bleaching, but it was not statistically significant. The results of XPS and EDS analyses, showed that the mineral content of enamel was decreased after bleaching procedure. It was determined that there was an increase in the mineral content in the paste-treated groups after bleaching. It may be concluded that toothpastes may have a repair effect on the morphological changes and mineral loss on enamel surface.