İsmail Turan'ın 'Vücûhu't-Te'vîl fî Esrâri't-Tenzîl' tefsirinde 'arş' kavramı
The concept of 'arsh' in İsmail Turan's testament of 'Vücûhu't-Te'vîl fî Esrâri't-Tenzîl'
- Tez No: 658667
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Muhkem, Müteşâbih, İsmail Turan, Arş, Qur'anic Exegesis, Muhkam, Mutashâbih, Ismail Turan, Throne
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma İsmail Turan'ın yakın zamanda Arapça olarak yazmış olduğu Vücûhu't-Te'vîl fî Esrâri't-Tenzîl isimli tefsirinde“Arş”kavramını ve bu kavramla ilintili konuları ele almaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde müfessir İsmail Turan'ın hayatı, eserleri, hocaları ve öğrencileri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde muhkem ve müteşâbih kavramları incelenmiştir. Tefsir üsulünde bu kavramlara verilen anlamlar ele alınmıştır. Ayrıca ilk dönem müfessirlerden başlayarak, günümüze değin bu kavramlara müfessirlerce yüklenen anlamlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Vücûhu't-Te'vîl fî Esrâri't-Tenzîl adlı tefsir bağlamında, müteşâbih kavramlardan olan ve çalışmamızın ana konusu olan arş kavramı ve bu kavramla ilgili ve ilintili bazı kavramlar incelenmiştir. Arş kavramı incelenirken İsmail Turan'ın tefsirinde konuyla ilgili yaptığı yorumların yanı sıra konuyla ilgili klasik tefsir kaynaklarına da değinilmiştir. Böylece yorumlar arasındaki farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Müellifin Kur'an-ı Kerim-i tefsir ederken hassas davrandığı ve öncelikle rivayet ağırlıklı görüşleri serdettiği ardından geçmiş müfessirlerin fikirlerini sunduğu ve en sonunda“biz de deriz ki”ifadesiyle kendi görüşünü zikrettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study discusses handles the concept“Throne”in the commentary called Wujûhu't-Ta'wîl fî Asrâri't-Tanzîl by Ismail Turan which has been written in Arabic recently and the other related concepts. The study has been composed into three parts. In the first part of this study we have given some imformation about the life, works, teachers and students of Ismail Turan who is a scholar of Qur'anic Exegesis. In the second part the concepts 'muhkam' and 'mutashâbih' are studied. The meanings which are given to these concepts are discussed within the coherence of the Qur'anic exegesis method. In addition, the meanings given to these concepts by scholars of Qur'anic Exegesis, beginning from the first period up to the contemporary ones, are examined. In the third part, the 'Throne' as a concept the 'Throne' as a concept, which is one of the mutashâbih concepts and the main subject of our study and some related concepts are studied in the context of the commentary Wujûhu't-Ta'wîl fî Asrâri't-Tanzîl. While examining the concept Throne, besides İsmail Turan's opinions the classical Qur'anic commentaries are also mentioned. Thus, the differences between the interpretations are tried to be determined. We have seen that the author behaved sensitively while interpreting the Qur'an, firstly he quoted propounded opinions based on traditions, then presented the opinions of the preceding scholars and finally mentioned his own opinion within the expression“and we say…”.