Kentlerde yapıların güneş ışınımına göre yönlendirilmesi ile yapıların ısı ve ışık yönünden tasarım ilişkisinin araştırılması
- Tez No: 65876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TUĞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İnşaat Mühendisliği, Education and Training, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş ışınımı, gölgeli alan, yönlendirme, Sunlight, shadowed areas, orientation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi KENTLERDE YAPILARIN GÜNEŞ IŞINIMINA GÖRE YÖNLENDİRİLMESİ İLE YAPILARIN ISI VE IŞIK YÖNÜNDEN TASARIM İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Mehmet EMİNEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Bölümü Yapı Tasarımı Anabilim Dalı Bu araştırmada; Güneş ışınımının ısı ve ışık etkisi yönünden, kentsel yerleşimlerde, yapı adalarındaki yapıların konumları belirlenmiş ve güneş ışınımından yararlanmada, aralarında oluşturdukları gölgeli alanların aydınlanma ve ısınma yönünden meydana getirdikleri olumsuzluklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu olumsuzluklar, örnekleme yöntemi ile seçilmiş adalardaki mevcut yapılarda ve imar durumunda öngörülen kat yüksekliklerine bağlı olarak aynı yapı adalarında incelenmiştir. Bu inceleme de, herhangi bir gün olarak yaz ve kış dönemi olmak üzere seçilen, 5 Ocak ve 17 Temmuz tarihlerinde güneşin yükseklik açısı ( zenit ) kullanılarak, belirlenen adalardaki yapıların oluşturdukları gölgeli alan derinliği hesaplanmıştır. Komşu binaların cephelerinde sokak ve cadde aralıklarına bağlı olarak oluşan gölge yükseklikleri, saat 07 - 19 saatleri arasında ve her saat dilimindeki güneş ışığının geliş açısına bağlı olarak gerek hesaplama yöntemi, gerekse çizimsel anlatımlarla grafik haline getirilmiştir. Bu grafiklerdeki gölge konumlan yorumlanarak örnekleme yöntemi ile tespit edilen adalardaki ışınım bakımından meydana gelen olumsuzluklar açıklanmıştır. Elde edilen tüm veriler ışığında, kentlerin güneşle ilişkisinin olması halinde sağlıklı kentleşmenin olacağı ve kentlerdeki mekan özelliklerinin belirlenmesinde yapıların güneşe göre yönlendirilmesinin ısı ve ışık yönünden etkisi olduğunu ve bunun da tasarım ile ilişkisinde uygun sonucun elde edilebileceğini belirtmeliyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Msc Thesis ORIENTATION OF THE BUILDINGS IN THE URBAN AREAS FOR THE SUNLIGHT AND INVESTIGATION OF THE BUILDINGS WITH RESPECT TO THE RELATION BETWEEN HEATLIGHT AND DESIGN Mehmet EMINEL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 1997, Page: 194 In this Study; the location of the buildings in urban areas were determined with respect to heat and light effect of the sunlight and the negative sides of the shadowed areas in lighting and heating were tried to determine. These negative effects were investigated in the buildings chosen in the present building areas considering the height of the buildings. The shadowed area depth was calculated in these areas on the 5th of January and 17th of July taking as the winter and the summer day respectively and with this aim (zenit angle) the height angle of the sun was used. The shadow height formed depending on street width between the buildings were jrafically considering the sunlight angle for every hour betwee The negative effects of shadows were evaluated using the data above. shown grafically considering the sunlight angle for every hour between 0700 am and 1900 pm As a result, it was understood that the proper orientation of the building had a very big importance in determination of the properties of the areas for buildings and design and for a healthier urbanization.