Türkiyedeki konservatuvarlarda Türk halk müziği ses eğitimi - yorumlama - repertuvar ile ilgili derslerin incelenmesine yönelik bir çalışma
A research about analysing lectures of Turkish folk music vocal training - interpretation – repertory in Turkey's conservatories
- Tez No: 658821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER ALGI, DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Ses Eğitimi, Yorumlama, Repertuvar, Öğretim Programı, Turkish Folk Music, Vocal Training, Interpretation, Repertory, Curriculum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma lisans düzeyinde yürütülen Türk Halk Müziği Ses Eğitimi-Yorumlama-Repertuvar ile ilgili derslerin öğretim programlarında teori, uygulama açısından nasıl yer aldığı ve uzman görüşleri ile birlikte ilgili derslerin kazanım durumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmaktadır. Elde edilen yazılı veriler literatür çalışmalarıyla sağlanmıştır. Öğretim programlarına ulaşılmasında Bologna öğrenci bilgilendirme sistemleri ve konservatuvar internet sitelerinden yararlanılmıştır. Türk Halk Müziği Ses Eğitimi-Repertuvar-Yorumlama ile ilgili dersleri yürüten uzmanlara öğretim programları ders tanım ve içerikleri, derste uyguladıkları yöntem ve kazanım durumları, ders ile ilgili önerileri v.b üniversite e-mail adresleri, sosyal medya kanalları veya telefon aracılığıyla ulaşılarak görüşme yöntemi uygulanmıştır. Görüşme yöntemi olarak standartlaştırılmış açık uçlu sorular tercih edilmiştir. Araştırma, Devlet Konservatuvarı, Türk Musiki Devlet Konservatuvarı ve Türk Halk Müziği Anasanat dalı, Türk Halk Müziği Ses Eğitimi-Yorumlama-Repertuvar ile ilgili derslerin olduğu bölümler bulunan 6 devlet konservatuvarının 2019-2020 eğitim öğretim yılı, öğretim programları ile sınırlandırılmıştır. 6 devlet konservatuvarında Türk Halk Müziği Ses Eğitimi-Yorumlama-Repertuvar ile ilgili dersleri yürüten uzmanların çalışma grubunu oluşturmakta ve hemen hemen hepsine ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre Türk halk müziği ses eğitimi-yorumlama-repertuvar ile ilgili derslerin bulunduğu konservatuvarlarda, konservatuvar isimlerindeki farklılıklar, ders isim, tanım ve içerik olarak öğrenci bilgi sisteminde yer alan tanımlamalarla, uzmanların verdikleri cevapların aynı gibi gözükse de farklılık gösterdiği, ele alınan Thm ile ilgili ses eğitimi, yorumlama ve repertuvar gibi derslerin teori uygulama ve kredi bakımından aynı olmadığı, belirtilen derslerin bir kısmının birebir aynı alanlardan mezun olmayan uzmanlar tarafından yürütüldüğü tespit edilmiştir. Derslerin işlendiği salonların fiziki olarak yetersizliği, ihtiyaç duyulan müzik kayıt sistemleri ve cihazlarının eksikliği, konservatuvarların bulunduğu konum itibariyle eşit imkân ve olanaklara sahip olmayışları, dönem sonu veya yılsonu konser ve etkinliklerinin her konservatuvarda farklılıklar gösterdiği gibi sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research, it is aimed to reveal how the lectures related to Turkish Folk Music Vocal Training-Interpretation-Repertory are included in the curriculum in regard to theory and practice and method learning outcomes of the relevant lectures along experts' opinions. In the research, qualitative research methods are used. The written datas which are obtained are provided by literature studies. Bologna student information systems and websites of convervatories are used to get access to the curriculum. The interview technique is applied by getting in contact with the experts that carry out the lectures about Turkish Folk Music Vocal Training-Interpretation-Repertory, curriculum lecture definition and contents, methods and learning outcomes applied in the course, their suggestions in the course etc. via e mail address of universities, social network sites, or telephone. Standardized open-ended questions are preferred as an interview method. The research is limited to curriculum of the 2019–2020 academic year of 6 state conservatories that have the departments associated with State Conservatory, Turkish Music State Conservatory ,Turkish Folk Music Art Major, Turkish Folk Music Vocal Training–Interpretation–Repertory. It forms working team of the experts who conduct lectures on Turkish Folk Music Vocal Training– Interpretation – Repertory in 6 state conservatories and nearly all of them are contacted. It has been observed that in the conservatories that have the lectures about Turkish Folk Music Vocal Training – Interpretation – Repertory, the difference of the names of conservatories , lecture name , definition and content included as with the definition of the student information system, despite of the fact that the answers that given by experts seem same , they differ , the lectures which are related to Turkish Folk Music vocal training, interpretation , repertory are not the same in terms of theory , practice and credit , lectures that stated are parallel to the music , with the department and different type of faculty or carried out by experts who graduated department according to the data which observed from the research. The problems that physical insufficiency of the halls where the lessons are taught, deficiency of music recording systems and devices which are required, lack of equal opportunities and possibilities in consideration of the location of the conservatories, concert or activities of end of period or end of end of year differs in each conservatory have been detected. In the direction of these results , suggestions are made for innovations , developments and making up the deficiencies.