Türkiye'deki itfaiyecilerin karşılaştıkları vakalara gösterdikleri depresyon ve anksiyete düzeyinin başa çıkma stratejileri ile ilişkisi
The relationship between the depression and anxiety level that the firefighters in Turkey show with the cases that they faced and coping strategies
  1. Tez No: 659035
  2. Yazar: SEDA AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Başa Çıkma Stratejileri, İtfaiye, Depression, Anxiety, Coping Strategies, Firefighters
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Depresyon ve anksiyete bozukluğu psikolojideki en yaygın rahatsızlıklardandır ve yaşamdaki stresörler de bu rahatsızlıkların oluşumu ya da şiddetlenmesinde etkili olabilmektedir. Dolayısıyla kişilerin hayatlarındaki stresörlerle nasıl başa çıktıkları da bu sebepten önemlidir. Bu araştırmanın amacı da stresli bir mesleğe sahip olan itfaiye çalışanlarının maruz kaldıkları travmatik vakalar sonucunda sergileyebilecekleri depresyon ve anksiyete düzeylerinin başa çıkma stratejileriyle ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmada itfaiyecilerin depresyon ve anksiyete düzeyleri ile başa çıkma stratejilerinin birbiri ile ve çeşitli sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan örneklem İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan itfaiyecilerden oluşmaktadır. Araştırmaya aktif olarak operasyonlara katılan 200 itfaiyeci katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov normallik testi, Bağımsız Örneklem T Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans analizi, Spearman Korelasyon analizi ve Pearson Korelasyon Katsayısı analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; Anadolu bölgesinde çalışan 100 ve Avrupa bölgesinde çalışan 100 itfaiyecinin depresyon puanları arasında anlamlı bir fark olduğu, toplam 200 itfaiyecinin başa çıkma stratejilerinden kaçınma ile yaş arasında anlamlı bir fark olduğu, Anadolu bölgesindeki 100 itfaiyecinin medeni durumlarıyla başa çıkma stratejileri ve problem çözme arasında anlamlı bir fark olduğu, Avrupa bölgesinde çalışan 100 itfaiyecinin sahip oldukları çocuk sayısına göre anksiyete düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu, Avrupa bölgesinde çalışan 100 itfaiyecinin mesleğe başlama yaşları ile başa çıkma stratejilerinden sosyal destek arama arasında anlamlı bir fark olduğu, Anadolu bölgesinde çalışan 100 itfaiyecinin meslekte çalışma süreleri ile başa çıkma stratejileri arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Depression and anxiety disorder can be effective in the formation or exacerbation of the most common disorders in psychology. Therefore, how people deal with stressors in their lives is also important for this reason. The aim of this study was to investigate the relationship between depression and anxiety levels with coping strategies that firefighters with a stressful profession can exhibit as a result of traumatic cases they are exposed to. In this study, the relationship of firefighters' levels of depression and anxiety and coping strategies were investigated with each other and with various sociodemographic variables. The sample of the study consists of firefighters working in the Istanbul Metropolitan Municipality. Totally 200 firefighters participate in this study. The Sociodemographic Information Form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and Coping Strategies Scale were used. Kolmogorov-Smirnov normality test, Independent Sample T test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, One Way Variance Analysis, and Pearson Correlation Coefficient were applied in the analysis of the obtained data. According to the results of the research; There is a significant difference between avoiding coping strategies and ages of 100 firefighters working in the Anatolian region and 100 firefighters working in the European region, there is a significant difference between avoiding coping strategies and age of total 200 firefighters, there is a significant difference between the strategies to deal with marital status and problem-solving of 100 firefighters working in the Anatolian region, there is a significant difference between anxiety levels according to the number of children of 100 firefighters working in the European region, there is a significant difference between the age of starting the profession and seeking social support from coping strategies of 100 firefighters working in the European region, and there is a significant difference between working time and coping strategies of 100 firefighters working in the Anatolian region.