Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarında doğu nostaljisi
Eastern nostalgia in Ahmet Mithat Efendi's novels
- Tez No: 659200
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Mithat Efendi, nostalji, kimlik, Doğu medeniyeti, Doğu nostaljisi, Ahmet Mithat Efendi, nostalgia, identity, Eastern civilization, Eastern nostalgia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Roman, hikâye, anı, gezi yazısı, tarih, ekonomi, tiyatro gibi farklı türlerde birçok eseri olan Ahmet Mithat Efendi yaşadığı dönemde ve sonrasında birçok okura ulaşmayı başarmış önemli bir aydındır. Bu nedenle birçok çalışmanın konusu olmuş, yaşadığı dönemi aydınlatmada eserleriyle önemli veri kaynağı sağlamıştır. Yapılan çalışmanın amacı Ahmet Mithat Efendi'nin eserlerinden Doğu'ya bakışını nostalji kavramı üzerinden tespit edebilmektir. Bu amaç doğrultusunda nostalji kavramının çerçevesi çizilmiş, yazarın eserlerinde ve hayatında nostaljinin nasıl yer aldığı tespit edilmiştir. Yazarın hayatında kişisel nostalji kavramına ait olduğu düşünülen alanlar belirlenmiş; özellikle annesinin Kafkasya'dan göçmesi ve yaşadığı güçlükler, zor geçen çocukluğu ile onda Doğu'ya bakışını etkileyecek mekân ve kişiler tespit edilmiştir. Bu nedenle Ahmet Mithat Efendi'nin hayatı tezde detaylı bir biyografi olmaktan çok uzaktır. Kolektif nostalji kavramına ait inceleme ise tezin üçüncü bölümünde ele alınmıştır. Ahmet Mithat Efendi'nin Romanlarında Doğu Nostaljisi başlığıyla adlandırdığımız bölümün kimlik ve ahlak kavramları üzerinde yoğunlaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yazarın Doğu medeniyetini Türklük, Osmanlı üst kimliği, İslam dini ve hoşgörüsü ile kadın konuları üzerinden yücelttiği, Doğu medeniyetinin diğer medeniyetlerin temelini oluşturduğunu savunduğu belirlenmiştir. Tez çalışmasında nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizine başvurulmuştur. Çalışmaya konu olan roman, hikâye, anı, gezi yazısı ve gazete makaleleri içerik analizi metoduyla incelenmiş ve elde edilen bulgulara inceleme bölümlerinde yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise tüm bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Mithat Efendi, who has many works in different genres such as novels, stories, memoirs, travel writings, history, economy and theater, is an important intellectual who achieved to reach many readers during and after her life. For this reason, he has been the subject of many studies and has provided an important data source with his works in illuminating the period he lived. The present study aims to determine Ahmet Mithat Efendi's view of the East through the concept of nostalgia. In line of this purpose, the framework of the concept of nostalgia was drawn, and it was determined how nostalgia took place in the writer's works and life. The areas in the writer's life that are thought in relevance with the concept of personal nostalgia were determined, especially the immigration of his mother from the Caucasus and the difficulties he experienced, as well as the places and people that would affect his view to the East with his difficult childhood. For this reason, Ahmet Mithat Efendi's life is far from being a detailed biography in this thesis. The examination of the concept of collective nostalgia is discussed in the third part of the thesis. It was concluded that the section titled Eastern Nostalgia in Ahmet Mithat Efendi's Novels focuses on the concepts of identity and morality. It was seen that the author glorified the Eastern civilization through his Turkish-related attributes, Ottoman supreme identity, Islamic religion and tolerance and women's issues, and he claimed that Eastern civilization was the basis of other civilizations. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in this thesis study. The novels, stories, memoirs, travel writings and newspaper articles, included into this study were analyzed through content analysis method and the findings obtained are presented in the review sections. Last, all findings are evaluated in the conclusion part.