Deneysel stomatitis modelinde tarantula cubensis ekstratının iyileşme üzerine etkilerinin histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak incelenmesi
Histopathological and immunohistochemical investigation of the effects of tarantula cubensis extract on amelioration in experimental stomatitis model
- Tez No: 659280
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İyileşme, Patoloji, Rat, Stomatitis, Tarantula cubensis, Healing, Pathology, Rat, Stomatitis, Tarantula cubensis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Deneysel Stomatitis Modelinde Tarantula cubensis Ekstratının İyileşme Üzerine Etkilerinin Histopatolojik ve İmmunohistokimyasal Olarak İncelenmesi Ağız mukozası lezyonları hem insan hem de hayvanlarda sıklıkla şekillenmekte ve yaşam kalitesini önemli ölçüde bozmaktadır. Ağrı sebebiyle gıda alınamaması kilo kaybı ve verim düşüklüklerine sebep olmaktadır. Bu çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulan yanak mukozası lezyonları ile şekillenecek stomatitisde Tarantula cubensis ekstraktının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 250-300 gram ağırlığında Wistar albino ırkı toplam 40 erkek rat kullanıldı ve ratlar 10'ar hayvandan oluşan 4 gruba ayrıldı. Çalışmanın birinci bölümü 3 günde, ikinci bölümü ise 6 günde tamamlandı. Grup 1 (3 gün kontrol grubu) 3mm çapında mukozal defekt oluşturuldu ve kendiliğinden iyileşmeye bırakıldı, 3 gün sonra ötenazi yapılarak lezyonlu bölgeden doku örnekleri toplandı. Grup 2 (6 gün kontrol grubu) 3mm çapında mukozal defekt oluşturuldu, kendiliğinden iyileşmeye bırakıldı, 6 gün sonra ötenazi yapılarak lezyonlu bölgeden doku örnekleri toplandı. Grup 3 (3 gün tedavi grubu) 3mm çapında mukozal defekt oluşturuldu ve defekt oluşturulduktan sonra aynı gün başlayarak 2 gün 0.2 ml Tarantula cubensis ekstresi subkutan olarak verildi ve 3 gün sonra ötenazi yapılarak doku örnekleri toplandı. Grup 4 (6 gün tedavi grubu) 3mm çapında mukozal defekt oluşturuldu ve defekt oluşturulduktan sonra aynı gün başlayarak 5 gün 0.2 ml Tarantula cubensis ektresi verildi, 6 gün sonra ötenazi yapılarak doku örnekleri toplandı. Nekropsi sırasında gerek 3 günlük gerekse 6 günlük gruplardaki lezyonlar kontrol grubu ile kıyaslandığında Tarantula cubensis ekstresi verilen gruplarda belirgin şekilde iyileşmiş oldukları saptandı. Yara bölgelerinden 3 ve 6. günlerde toplanan doku örnekleri histopatolojik olarak bağdoku ve epitel doku iyileşmesi açısından incelendi. Örnekler sitokeratin ve kollagen ekspresyonları açısından immunohistokimyasal olarak değerlendirildi. Tarantula cubensis ekstresinin hem epitel hem de bağ dokuda belirgin şekilde ekspresyon artışına sebep olduğu görüldü. Gerek makro ve gerekse mikroskobik bulgulara göre Tarantula cubensis ekstresinin ağız yaralarında önemli ölçüde iyileştirici etkisi olduğu saptandı. * Bu çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No: 0641-YL-20).
Özet (Çeviri)
Histopathological and Immunohistochemical Investigation of the Effects of Tarantula cubensis Extract on Amelioration in Experimental Stomatitis Model Oral mucosal lesions are frequently occured in both humans and animals and significantly impair the quality of life. Inability to eat food due to pain causes weight loss and low productivity. In this study, it was aimed to evaluate the effects of Tarantula cubensis extract on wound healing histopathologically and immunohistochemically in stomatitis caused by buccal mucosal lesions created experimentally in rats. In the study, a total of 40 male Wistar albino rats weighing 250-300 grams were used and the rats were divided into 4 groups of 10 animals each. The first part of the study was completed in 3 days and the second part in 6 days. Group 1 (3-day control group) created a mucosal defect with a diameter of 3mm and was allowed to heal spontaneously. After 3 days rats euthanatized and tissue samples were collected from the lesioned areas. Group 2 (6-day control group) a 3mm diameter mucosal defect was created and left to heal spontaneously. After 6 days, rats euthanatized and tissue samples were collected from the lesioned areas. Group 3 (3-day treatment group) a 3mm diameter mucosal defect created and strarting on the same day, 0.2 ml of Tarantula cubensis extract was given subcutaneously for 2 days and tissue samples were collected by euthanasia after 3 days. Group 4 (6-day treatment group) a 3mm diameter mucosal defect created and starting on the same day, 0.2 ml of Tarantula cubensis extract was given for 5 days, 6 days later rats euthanatized and tissue samples were collected. During necropsy, the improvements in both 3-day and 6-day groups were significantly improved in the groups given Tarantula cubensis extract compared to the control groups. Tissue samples collected from the wound areas on the 3rd and 6th days were examined histopathologically for connective tissue and epithelial tissue healing. The samples were evaluated immunohistochemically for cytokeratin and collagen expressions. It was observed that Tarantula cubensis extract caused a significant increase in expression in both epithelial and connective tissue. According to both gross and microscopic findings, Tarantula cubensis extract was found to have a significant healing effect on mouth sores. *This study was supported by scientific Projects Commission of University of Burdur Mehmet Akif Ersoy (Project number: 0641-YL-20).