Türk medyasında Afrika haberleri değeri: Sabah, Sözcü ve Hürriyet örneği
The value of news about africa in Turkish media: The Sabah, Sözcü and Hürri̇yet paradigm
- Tez No: 659326
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Afrika haberleri, haber değerleri, Türk medyası, Africa news, news value, Turkish media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada yazılı medyayı temsilen Sabah, Sözcü ve Hürriyet gazetelerin 1 Temmuz-31 Aralık 2019 tarihleri arasındaki haberleri baz alınarak Afrika haberleri incelenmiştir. Yayımlanan haberler türlerine göre kategorize edilerek analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen 524 haber, bir olayın haber olabilmesi değerini ölçen haber değeri kriterlerinden Galtung ve Ruge'un 12 haber değer kriteri göz önünde bulundurularak incelenmiştir. İçerik analizi yöntemiyle değerlendirilen haberler, Afrika merkezli Afrika haberleri ve Türkiye merkezli Afrika haberleri şeklinde ele alınmıştır. Sonuç olarak yayımlanan haberlerin ekseriyetle Türkiye merkezli haberler olduğu görülmüş, Türkiye merkezli haberler olumlu olurken, Afrika merkezli haberlerin olumsuz olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda Türkiye merkezli haberlerde ekonomi haberleri yayımlanırken; Afrika merkezli haberlerde 'savaş, terör, açlık, salgın' gibi olumsuz haberlerin yayımlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, narratives concerning Africa published between July 1st and December 31st of 2019 by Sabah, Sözcü and Hürriyet, the leading news agencies of Turkey, have been observed. They have been categorized according to their content. Throughout this study, 524 news articles were examined in accordance with Galtung and Ruge's 12-step criteria which determines the news-worthiness of an event. The articles were evaluated as Africa based African news and Turkey based African news using the content analysis method, and as a result, the Turkey based news regarding Africa were overwhelmingly larger in numbers as opposed to generic news about Africa. Moreover, the Turkey based commentary has largely been conveyed in a positive light with most headings covering topics such as economic development and business relations, while the Africa based narratives have been depicted in a negative light with topics such as war, epidemics, famine and terrorism.