Erzincan ili Çayırlı ilçesinde şeker pancarı alanlarında tespit edilen zararlı ve faydalı böcek türleri ile önemli tür Spodoptera exigua (Hbn.) (Lepidoptera: Noctuidae)'nın kısabiyolojisi
Pest and natural enemy species determined in sugar beet areas in Çayirli district of Erzincan province and short biology of important species Spodoptera exigua (Hbn.) (Lepidoptera: Noctuidae)
- Tez No: 659468
- Danışmanlar: PROF. SALİHA ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, Erzincan, Çayırlı, Spodoptera exigua (Hbn.), Sugar beet, Erzincan, Çayırlı, Spodoptera exigua (Hbn.)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışma 2019-2020 yılları arasında Erzincan İli Çayırlı İlçesi'nde şeker pancarı ekim alanlarında faydalı ve zararlı türler ile önemli bir zararlı olan Spodoptera exigua (Hbn.) (Lepidoptera: Noctuidae)'nın kısa biyolojisini ortaya koymak için yapılmıştır. Yöntem: Çalışma Erzincan'a bağlı Çayırlı İlçesi'nde Nisan-Eylül ayları arasında yürütülmüş, ilçede yer alan pancar üretim alanları esas alınmış ve bu alanlardan tespit edilen zararlı ve faydalı türler çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Zararlı türlerin yoğunlukları ve zarar düzeyleri oluşturulan skalaya göre belirlenmiştir. Tespit edilen örnekler laboratuvara getirilmiş, etiketlenmiş, ilgili uzmanlar tarafından teşhisleri sağlanmıştır. Bulgular: 2019-2020 yılları arasında Erzincan İli Çayırlı İlçesi'nde pancar bitkisine zarar veren türler araştırılırken, aynı zamanda pancar tarlalarındaki yararlı türler de tespit edilmeye çalışılmış ve önemli bir tür olan Spodoptera exigua (Hbn.) üzerinde de biyolojik gözlemler yapılmıştır. Sonuç: Çalışma sonunda, pancar bitkisinde Orthoptera, Hemiptera, Coleoptera ve Lepidoptera takımlarına ait beş farklı zararlı, Neuroptera, Coleoptera, Diptera ve Hymenoptera takımlarına ait olmak üzere de 22 farklı yararlı tür tespit edilmiştir. Zararlı türlerin arasında halk arasında“karadrina”olarak bilinen Spodoptera exigua (Hbn.)'nın bölgedeki biyoloji ile ilgili gözlemler yapılmış, sekonder zararlı durumunda olan Agrotis segetum (Schiff.)'un biyolojik dönemleri takip edilmiştir. Tespit edilen diğer zararlıların (Cassida nebulosa L. 1758, Aphis fabae (Scopoli, 1763) ve Gryllotalpa gryllotalpa L. 1758) da zarar şekilleri ve yoğunlukları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma alanından atrapla toplanan yararlı türlerden Ichneumonidae familyasına ait Sinophorus nitidus (Brischke, 1880) türü de Türkiye Ichneumonidae faunası için yeni kayıt olarak eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted between 2019-2020 in Erzincan Province Çayırlı District to reveal beneficial and harmful species and the biology of Spodoptera exigua (Hbn.) (Lepidoptera: Noctuidae), which is an important pest in sugar beet cultivation area. Method: The study was conducted in Çayırlı District of Erzincan, beet cultivation areas. Beneficial and harmful insects formed the material of the study. Collected samples were brought to laboratory, labeled and determined by the relevant experts Findings: Beneficial and harmful insects were investigated on sugar beet plant in Çayırlı District of Erzincan Province during 2019-2020. At the same time, biological observation was made on an important species of Spodoptera exigua (Hbn.) Results: At the end of the study, five different harmful species belonging to the orders Orthoptera, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera and 22 species, belonging to the orders Neuroptera, Coleoptera, Diptera and Hymenoptera were determined on the sugar beet plant. Among the pest species, the biology of the Spodoptera exigua (Hbn.), known as“karadrina”has been observed and the biological stages of the Agrotis segetum (Schiff.) which is in the secondary pest status have been followed. Damage patterns and densities of other pests (Cassida nebulosa L. 1758, Aphis fabae (Scopoli, 1763) and Gryllotalpa gryllotalpa L. 1758) were also tried to be revealed. Sinophorus nitidus (Brischke, 1880) collected in the study area which belonging to the family Ichneumonidae is determined as our new record for Turkey Ichneumonidae fauna.