Silivri ve köylerindeki kiliseler üzerine bir araştırma: Değirmenköy koruma projesi
An inventory study of the churches of Silivri and villages: Protection project of Degirmenköy church
- Tez No: 659784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Silivri, kilise, Selymbria, Değirmenköy, Germiyan, Church, Selymbria, Thracia, Degirmenkoy, Germiyan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Tarihi geç kalkolitik çağa kadar uzanan Silivri kentinde, Megaralılar, Yunan Kolonileri, Persler, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemleri'nden günümüze kadar yaşam kesintisiz şekilde sürmektedir. Ayrıca İstanbul'a yakınlığı ve Roma-Bizans dönemlerinde şehrin dış savunma hattını oluşturduğu gerekçesiyle stratejik olarak önem arz eden bir bölge olmuştur. Cumhuriyetin ilanından öncesine kadar bölge halkı Rum, Bulgar, Ermeni ve Türklerden oluşmaktadır. Balkan Savaşları sonrasında 1913 yılında Bulgar, cumhuriyetin ilanı ile 1923-24 yıllarında ise Yunan mübadelesi yaşanmıştır. Silivri ilçesinin bugünkü sınırları içinde kalan tüm köyler tespit edilmiş ve nüfus hareketleri takip edilmiştir. Tez kapsamında bugünkü Silivri ilçesinin sınırları içerisinde kalan, yok olmuş veya mevcut tüm kiliseler, manastırlar, şapel ve katedraller incelenmiş ve belgelenmiştir. Arşivlerden, metropolitlik kayıtlarından ve seyyahların betimlemelerinden yola çıkılarak yapılan araştırmalarda 30'a yakın ibadethanenin kayıtlarına ulaşılmıştır. 2019 yılı başlarında yapılan arazi araştırması sırasında Bizans kiliselerinin neredeyse tümünün yok olduğu, yalnızca birinin temel kalıntılarının mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bunun dışında 6 adet kilisenin varlığı tespit edilmiştir. Bu kiliseler 18-19-20.yy lara tarihlenmektedir. Çalışmanın ilk aşamasında kiliselerden günümüze ulaşmış olanlar tespit edilmiştir. Kiliselerin tümü için envanterler hazırlanmış ve elde edilen bilgiler sistematik olarak kağıda dökülmüştür. Çalışmanın bir sonraki aşamasında mevcut kiliselerin konum, inşa bilgileri, onarım bilgileri, kullanıcı bilgileri, terkediliş hikayeleri ve koruma sorunları incelenerek metin haline getirilmiştir. Yok olan kiliseler için ise, yazılı ve sözlü betimlemelerden, eski fotoğraflardan ve kayıtlardan, kazılardan çıkan mimari elemanlar ve temel izleri değerlendirilerek, var olan tüm bilgiler değerlendirilmiş, yapıların tahmini konumları, mimari nitelikleri, dönem özellikleri, terkediliş ve yok oluş hikayeleri incelenmiş ve yazıya dökülmüştür. Mevcut yapılar içinden bir tanesi örnek yapı olarak seçilmiş, örnek yapının koruma sorunları belirlenmiş, rölöve-restitüsyon-restorasyon projeleri hazırlanarak koruma ve işlevlendirme önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the city of Silivri, which dates back to the late Late Chalcolithic Age, life continues uninterruptedly from Megarians, Greek Colonies, Persians, Roman Period, Byzantine Period, Ottoman and Republic Periods to today. It is a region of strategic importance due to its proximity to Istanbul and the fact that it formed the outer defense line of the city during the Roman-Byzantine periods. Until the declaration of the Republic, the people of the region are Greek, Bulgarian, Armenian and Turkish. After the Balkan Wars in 1913, there was a Bulgarian, the proclamation of the republic and the Greek exchange in 1923-24. All the villages within the borders of the Silivri district were identified and the population movements were followed. Within the scope of the thesis, all the churches, monasteries, chapels and cathedrals within the borders of the Silivri district, which have been destroyed or existing, will be examined and documented. Based on archives, metropolitan records, and descriptions of travelers, records of nearly 30 places of worship were reached. In the first phase of the study, all this information was evaluated as an inventory study. The catalog was prepared for each church and the information was systematically documented. In the next stage of the study, the location, construction information, repair information, user information, abandonment stories and protection problems of existing churches will be examined and analyzed. In the final stage, one of the existing structures will be selected as pilot structure, protection problems of the pilot structure will be determined, and survey protection-restitution-restoration projects will be prepared and protection proposals will be presented.