Konulu tefsir metodu (Zâriyat Sûresi örneği)
Thematic tafsir method (Example of Surat al-Zâriyât) / Méthode tafsir à thème (Exemple de Zâriyât Sura)
- Tez No: 659896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsîr, Konulu Tefsîr, Zâriyât Sûresi, Dîn Günü, Quran, Tafsir, Thematic Tafsir, Zâriyât Sura, Religion Day
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
“Konulu Tefsîr Metodu (Zâriyat Suresi Örneği)”adlı bu çalışmamız bir giriş, üç bölüm ve bir de sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun önemi, amacı ve yöntemi ile ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde tefsîr ilmi, konulu tefsîr ilmi ve münâsebetü'l-Kur'ân ilmine değinilmiştir. İkinci bölümde Zâriyât Sûresi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise sûrenin âyetleri konu konu kısımlara ayrılarak tefsîr edilmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen bilgilere yer verilmiştir. Zâriyât sûresinin muhtevası, ahiret ve ceza gününe, özellikle de öldükten sonra dirilmeye iman etmekle ilgilidir. Bu konuyu tercih etmemizin sebebi, yaşadığımız asır materyalizm, pozitivizm ve rasyonalizmin bütün bir dünyada hâkim kılınmaya çalışıldığı bir dönem olması sebebi ile bu noktada her şeyin görünenden ibaret olmadığını ispat etmektir. Bu bağlamda bu sûrenin asıl gayesi, ğaybî ve îmanî konulardan olan ceza ve ahiret gününün hak olduğu noktasında güçlü deliller sunarak muhataplarını iman etmeye ikna etmektir. Sûre özellikle öldükten sonra tekrar diriltilme hadisesinin hak olduğuna ve bunu ispata yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle de bu konuları destekleyen kevnî ve enfüsî delillere dikkatler çekilmiştir. Daha evvel yaşayan toplumlara da aynı şekilde peygamberler vasıtası ile bu gaybî konuların haber verildiği, ikazların ve uyarıların yapıldığı, buna karşılık o toplumların bu hakikatleri nasıl kulak ardı edip görmezden geldikleri, kendilerine bu hakikatleri haber vermek üzere gönderilen peygamberleri yalanladıkları ve netice itibarı ile de ibreti şâyan akıbetleri haber verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study, named“Thematic Tafsir Method (Example of Surat Al-Zâriyat)”consists of an introduction, three parts, and a conclusion. In the introduction, information about the importance, purpose and method of the subject is given. In the first part, the science of tafsir, the subject of tafsir and the science of mâsebetü'l-Quran are mentioned. In the second chapter, general information about the chapter of Zâriyât is given. In the third chapter, the verses of the surah are interpreted by dividing the subject into subject parts. In the conclusion part, the information obtained is included. The content of the chapter of zâriyât is about believing in the hereafter and the day of punishment, especially the resurrection after death. The reason we chose this subject is to prove that at this point everything is not just what is seen, since the century we live in is a period when materialism, positivism and rationalism are tried to be dominated by the whole world. In this context, the main purpose of this surah is to persuade its interlocutors to believe by presenting strong evidence that the punishment and the Hereafter, which are among the issues of ghaybi and belief, are true. The chapter especially focuses on the fact that the event of being resurrected after death is true and to prove it. For this reason, attention has been drawn to the evidences of kevni and infus that support these issues. In the same way, the societies that lived before were informed about these unseen matters through the prophets, warnings and warnings were made, and how those societies ignored and ignored these truths, denied the prophets sent to them to inform them of these truths, and as a result it was exemplified their fate is reported.