Şahabeddin Uzunkaya'nın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
A study on Şahabeddin Uzunkaya's life, art and works
  1. Tez No: 660244
  2. Yazar: NURGÜL GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şahabeddin Uzunkaya, Giresun, Gündüz Gazetesi, Seyit Vakkas Romanı, Sahabeddin Uzunkaya, Giresun, Gündüz Newspaper, Seyit Vakkas Novel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Hasan Şahabeddin Uzunkaya (10 Temmuz 1919 Giresun - 5 Eylül 2000 İstanbul,) İlk ve ortaokulu Giresun'da okuduktan sonra liseyi Haydarpaşa Lisesi'nde bitirmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni üçüncü sınıfta terk eden Uzunkaya, bundan sonraki hayatını basın dünyası içinde geçirmiştir. Gazeteciliğinin yanında romanları, öyküleri ve şiirleri de bulunan Uzunkaya'nın hemen hemen tüm eserleri gazeteciliğinin izlerini gösterir. 1936'da ilk şiir ve hikâyeleriyle süreli yayınlardaki yazın hayatına başlar. Çıkardığı gazete ve dergilerle Giresun basın tarihinin önemli bir figürü olmayı başarır. Romanlarından biri olan Seyit Vakkas'la Giresun'un manevi mimarlarından biri olan Seyit Vakkas'ı tarihi roman kurgusu içinde söz konusu eder. Yapılan bu çalışmada Şahabeddin Uzunkaya'nın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde“Ailesi, Hayatı, Gazeteciliği ve Yazarlığı”üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde romancılığı, üçüncü bölümde hikâyeciliği, dördüncü bölümde şairliği değişik açılardan incelenmiştir. Tezin son bölümünde ise yazarın süreli yayınlarda kalan tüm yazıları yayın adlarına ve tür-konularına göre tasnif edilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada yazarın tüm yazı birikiminden hareketle edebi ve kültürel kişiliği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hasan Sahabeddin Uzunkaya, (10th July 1919 Giresun – 5th Semptember 2020 Istanbul) finished primary and secondary school at Giresun and high school at Haydarpasa High School. Uzunkaya, that quited Istanbul University faculty of law, passed rest of his life at press world. Besides his journalist side, his other works such as novels, stories and poems also carries the effect of his journalizm. At 1936, he started his literature life at periodical publication with his first poems and stories. He has achieved to be an important figüre of the history of Giresun publication life with his magazines and newspapers. He has mentioned about Seyit Vakkas, who is one of the spiritual architectures of Giresun, inside the historical novel fiction with the novel named as Seyit Vakkas. At the study the life, art and works of Sahabeddin Uzunkaya has been discoursed. The study has consisted of five parts and“His family, Journalism and Writing”has been urged upon at the first part. Also his novelism at the second part, his storytelling at he third part and his poesy at the fourth part have been discoursed from different point of views. At the last part of the thesis the all of the articles, that have come down to periodical publications, have been classified according to their type and subject. So that, it has been purposed to reveal his literal and cultural personality with reference to his accumulation of writings at the study.