Ergenlerin çatışma çözme becerilerinin sosyal destek ve özerklikleri açısından incelenmesi
The investigation of the conflict resolution skills of adolescents in terms of social support and authority
- Tez No: 660271
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözme Becerileri, Sosyal Destek, Özerklik, Conflict Resolution Skills, Social Support, Autonomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ergenlerin çatışma çözme becerilerinin sosyal destek ve özerklikleri açısından incelenmektir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Konya ili Meram ilçesinde orta öğretim kurumlarında öğrenim gören 14-18 yaş aralığında bulunan 369 kız 488 erkek olmak üzere toplam 857 ergen oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin çatışma çözme becerilerini belirlemek için“Çatıma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği”, sosyal desteklerini belirlemek için“Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”, özerkliklerini belirlemek için“Ergen Özerklik Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Verilerin analizinde, uç değer analizi yapılmış daha sonra normallik, homojenlik ve doğrusallık testleri yapılarak veri setinin parametrik testler için gerekli olan tek değişkenli ve çok değişkenli normallik kriterlerini karşıladığı tespit edildikten sonra SPSS 21.00 paket programları aracılığıyla istatistiksel analizler uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, ANOVA, Pearson Momentler çarpımı korelasyonu ve aşamalı regresyon analizi kullanılmıştır. Çatışma çözme becerileri saldırganlık alt boyutu ile sosyal destek; aile, öğretmen ve arkadaş alt boyutlarıyla negatif yönlü ve anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Çatışma çözme becerileri problem çözme alt boyutu ile sosyal destek; aile, öğretmen ve arkadaş alt boyutlarıyla pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilerin olduğu görülmektedir. Çatışma çözme becerileri problem çözme alt boyutu ile özerklik davranışsal alt boyutuyla pozitif yönlü ve anlamlı ilişkinin olduğu görülmektedir. Çatışma çözme becerileri problem çözme alt boyutu ile özerklik duygusal alt boyutuyla anlamlı düzeyde farklılaşma görülmemiştir. Çatışma çözme becerileri saldırganlık alt boyutu ile özerklik; duygusal, davranışsal alt boyutlarıyla anlamlı düzeyde farklılaşma görülmemiştir. Ergenlerin çatışma çözme becerileri toplam puanlarına bakıldığında cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmanın olduğu görülmektedir. Ergenlerin çatışma çözme becerileri saldırganlık alt boyutuna göre erkeklerin saldırganlık alt boyutu puanlarının kadınlara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ergenlerin çatışma çözme becerileri problem çözme alt boyutuna göre kadınların problem çözme alt boyutu puanlarının erkeklere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ergenlerin çatışma çözme becerileri toplam puanlarına bakıldığında sınıf seviyesine ve yaşa göre anlamlı düzeyde farklılaşmanın olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine adolescents' conflict resolution skills in terms of social support and autonomy. The sample of the study consists of a total of 857 adolescents, 369 girls and 488 boys, aged between 14 and 18 years of age, studying in secondary education institutions in Meram district of Konya province in the 2019-2020 academic year. In the research,“Conflict Solving Behavior Scale”was used to determine the conflict resolution skills of the students,“Perceived Social Support Scale”to determine their social support,“Adolescent Autonomy Scale”to determine their autonomy and a personal information form prepared by the researcher. The research was carried out in accordance with the relational screening model. In the analysis of the data, extreme value analysis was performed, and then, after determining that the data set meets the univariate and multivariate normality criteria required for parametric tests, statistical analyzes were applied through SPSS 21.00 package programs. Independent sample t test, ANOVA, Pearson Moment product correlation and stepwise regression analysis were used in the analysis of the data. Conflict resolution skills, social support with aggression sub-dimension; It has been determined that there are negative and significant relationships with family, teacher and friend sub-dimensions. Conflict resolution skills, social support with problem solving sub-dimension; it is seen that there are positive and significant relationships with family, teacher and friend subscales. It is seen that there is a positive and significant relationship with conflict resolution skills problem solving sub-dimension and autonomy behavioral sub-dimension. There was no significant difference in conflict resolution skills problem solving sub-dimension and autonomy emotional sub-dimension. Conflict resolution skills autonomy with aggression sub-dimension; no significant differentiation was observed with their emotional and behavioral sub-dimensions. Considering the total scores of adolescents' conflict resolution skills, it is seen that there is a significant difference according to gender. According to the aggression sub-dimension of adolescents' conflict resolution skills, men's aggression sub-dimension scores were found to be significantly higher than women. According to the problem solving sub-dimension of adolescents' conflict resolution skills, women's problem-solving sub-dimension scores were found to be significantly higher than men. Considering the total scores of adolescents' conflict resolution skills, it is seen that there is no significant difference according to class level and age.