Fıkıhtaki zînet anlayışı ile günümüz zînet anlayışının mukayesesi
A comparison of understanding of zînet in fiqh and today's understanding of zînet
  1. Tez No: 660828
  2. Yazar: FATMA NUR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zînet, Süs, Güzellik, Estetik, Giyim, Örtünme, Ornaments, adornment, Beauty, Aesthehics, Clothing, Veiling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kadınlar için güzellik, asırlar boyu önem arz etmiştir. Bu sebeple kadınların bizzat kendileri ve her türlü güzellikleri fıkıh literatüründe zînet olarak nitelendirilmiştir. Kadınların güzelliklerinin meta olarak sunulduğu şu günlerde onların zînetlerine dair tüm konuların hem İslam hukukundaki durumunun hem de modern hukuktaki durumunun incelenmesi önem arz etmektedir. Fıkıh kaynaklarında zînet konusunun kapsamı ve günümüzde zînet olarak değerlendirilebilecek unsur ve uygulamaların neler olduğu ve bunların İslam hukukundaki ve modern hukuktaki durumlarının mukayese edilerek incelenmesi bu tezin konusunu oluşturmaktadır. İslam hukukunda kadınların bedeni güzellikleri, giyim-kuşamı ve güzelleşmek üzere yaptıkları her türlü uygulama, zînet olarak görülmüş ve kadınların yaratılışı itibariyle bunlara meyletmesi belirli şartlarla mubah kabul edilmiştir. Ancak insan bedenine yapılan müdahaleler Allah hakkı olan tasarruflar içerisinde görülüp tedavi gibi zaruri gerekçeler olmaksızın bu uygulamaların yapılmasının mekruh ya da haram kabul edildiği anlaşılmıştır. Modern hukukta ise fıkıhta zînet konusu içine giren her mevzunun şahıs hakları, borçlar hukuku ve tıp hukuku içerisinde ele alınıp tartışıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Beauty has been of a great significance for women for centuries. Thus, women themselves and any kind of beauty of theirs are considered to be zînets in the literature of fıqh. In these days when the beauties of women are presented as commodities,it is important to study any subject related to their zînets in both the Islamic law and in modern law. The scope of the subject, zînets of women, in fıqh sources and elements or practices which can be interpreted as adornment are the subjects of the thesis. Comparing the points of view of Islamic Law and modern law in beauty elements or practices is one of the objectives of the thesis. Physical beauties,clothing and any practice that women do in order to beautify themselves have been seen as adornment and the fact that women are inclined to do all these is accepted as licit under certain circumstances. Intervention in human body, unless it is seen as one of the austerities in Allah's name and has obligatory reasons like treatment, has been understood to be makruh or haram. In modern law, It is seen that any subject concerning ornaments in fıqh is dealt and evaluated within the personal rights,law of obligations and medical law.