Ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin sosyal medyada (Instagram) kullandıkları aktif kelime hazinesinin cinsiyet değişkenine göre durumu (Bağcılar/İstanbul örneği)
Status of the active word treasury used by secondary school 7 and 8 grade students in social media (Instagram) according to the gender variable (An example of the province of Bağcılar in Istanbul)
  1. Tez No: 661035
  2. Yazar: AYŞEGÜL VARAL PÜSKÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Kelime hazinesi, Yazma alışkanlığı, Instagram, Social media, Vocabulary, Writing habit, Instagram
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin sosyal medyada(Instagram) kullandıkları aktif kelime hazinesini tespit etmektir. Bu çalışma tarama modelinde olup, belirtilen kaynaklar doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinin Bağcılar ilçesine bağlı orta sosyoekonomik düzeye sahip bir devlet okulunda öğrenim gören 7 ve 8. sınıf 32 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin Instagram yazılarının incelenmesi yoluyla elde edilen veriler, cinsiyet değişkenine göre incelenmiş ve bu sayede öğrencilerin Instagram'da kullandıkları aktif kelime hazinesi belirlenmeye çalışılmıştır. Sosyal medyada yazma ve kelime hazinesi ilişkisi üzerinde durularak çalışma grubunun Instagram'da aktif kelime hazinesini kullanım durumları, kullanılan kelimelerin sıklığı, kelime sayısının cinsiyete göre ne ölçüde farklılık gösterdiği, deyim, atasözü, ikileme, poetic graffiti kullanım durumları ve yapılan bu çalışmanın diğer kelime hazinesi çalışmalarıyla benzer ve farklı yönleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda 7 ve 8. sınıf kız öğrencilerin, 3431 toplam kelime, 960 çeşit kelime; 7 ve 8. sınıf erkek öğrencilerin 2244 toplam kelime, 850 çeşit kelime kullandıkları tespit edilmiştir. Bu verilerden hareketle kız öğrencilerin erkeklerden daha fazla toplam kelime ve çeşit kelime kullandıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the active vocabulary used by 7th and 8th grade students in social media (Instagram). This study is in the scanning model, and the specified sources were examined by document analysis method. The sample of the study consists of 32 students in the 7th and 8th grades studying in a public school with a moderate socioeconomic level in Bağcılar district of Istanbul in the academic year of 2018-2019. The data obtained by examining the students' Instagram posts were examined according to the gender variable, and thus, the active vocabulary that the students used in Instagram was determined. Emphasis on the relationship between writing and vocabulary in social media, the working group's use of active vocabulary in Instagram, the frequency of the words used, the number of words differ by gender, idiom, proverb, dilemma, poetic graffiti usage and other vocabulary of this study studies have tried to reveal similar and different aspects. As a result of the study, 7 and 8 grade female students, 3431 total words, 960 kinds of words; It was determined that 7th and 8th grade male students used 2244 total words and 850 kinds of words. Based on these data, it is seen that female students use more total words and different kinds of words than boys.