Rüzgar enerji santrallerinin kuşlar üzerine etkileriyle ilgili bir araştırma
A research on the effects of wind power plants on birds
  1. Tez No: 661229
  2. Yazar: HİMMET ULAŞ KIŞLAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMÜHAN POTOĞLU ERKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Destruction, Disturbance, Barrier Effect, Collision
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünya nüfusunun ve endüstriyel sanayi çalışmalarının hızlı artışı küresel çapta iklimsel değişikliğe sebep olmuştur. Bundan dolayı dünyada ve ülkemizde karbon bazlı enerji yerine yavaş da olsa yenilenebilir enerjiye geçiş başlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlilerinden biri de rüzgar enerjisidir. Rüzgar enerjisi santrallerinin maliyetinin düşük olması, karbon gazı salgılamaması, ciddi bir atık sorunu oluşturmaması gibi olumlu etkileri bulunmaktadır. Buna karşın rüzgar enerjisinin, gürültü kirliliği, görsel kirlilik, yakın çevresinde Radyo ve TV frekans parazitlenmesi ve kuş ile yarasa ölümleri gibi olumsuz etkileri de yer almaktadır. Rüzgar enerji santrallerinin kuşlar üzerinde 4 temel etkisi görülmektedir. Bunlar“Rahatsızlık”,“Habitat Kaybı”,“Çarpışma”ile“Bariyer Etkisi”olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmada bunların dışında alanı, beslenme, konaklama veya kuluçka gibi farklı amaçlarla kullanan kuş türleri tespit edilmeye çalışılmış, gözlenen kuş türlerinin göçmen, yerli ya da transit türler olup olmadıkları değerlendirilmiştir. 2019 yılı içerinde Şubat-Kasım ayları arasında gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda da Balıkesir RES alanında 8 takım ve 23 familyaya ait 56 kuş türü tespit edilmiştir. Balıkesir Rüzgar Enerji Santralinde 2019 yılı İlkbahar göç dönemi, Yaz dönemi ve Sonbahar göç dönemi olmak üzere 3 dönem çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda rüzgar elektrik santral alanında çarpışma kaynaklı ölü birey bulunmadığı tespit edilmiş olup kuşların rüzgar elektrik santralleri türbinlerinden kaçındığı ve süzülerek göç eden kuşlar açısından göç rotası dışında kaldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Rahatsızlık, Habitat Kaybı, Çarpışma, Bariyer Etkisi
Özet (Çeviri)
The rapid increase in the world population and industrial manufacturing has caused global climate change. Therefore, renewable energy sources have become more popular instead of Carbon-Based Energy in our country and the World. One of the most important renewable energy sources is wind energy, that is produced energy by wind turbines. Positive effects of wind power can be considered as the low cost of wind power stations, zero-carbon gas emissions, not causing a serious waste problem. However, there are some negative effects of wind power such as noise pollution, visual pollution, the generation of the radiofrequency and television signal interference, the death of birds and bats. The wind energy plants have four main effects on the avian. These effects are the habitat destruction, disturbance, barrier effect and collision. In this study, the bird species that are located in the area for different purposes such as feeding, nesting and breeding has tried to be determined and it has been evaluated whether the observed bird species are migratory, native or transit species. As a result of the field studies between February and November in 2019, 56 bird species belonging to 8 orders and 23 families in Balıkesir Wind Power Plant (WPP) area has been identified. In Balıkesir WPP, 3 periods studies named The Spring Migration Period, The Summer Migration Period and The Autumn Migration Period have been carried out. As a result of the studies, it has been identified that there is no death because of collision in the wind power plant area and it has been also identified that the birds avoided the wind power turbines and gliding path stays outside the migration route.