Covid-19 salgını döneminde sigara bağımlılığı tedavisine ara verilen hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of the patients who were interrupted from smoking cessation treatment in the covid-19 pandemic
  1. Tez No: 661330
  2. Yazar: NEDİMHAN YAKUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BASRİ FURKAN DAĞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sigara bağımlılığı, sigara bırakma, sigara bırakma polikliniği, COVID-19, smoking addiction, smoking cessation, smoking cessation clinic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Sigara bırakma poliklinikleri, sigara kullanımını sonlandırmak için önemlidir. Psikososyal destek tedavisi ve farmakolojik tedavi uygun hastalarda kullanıldığında sigara bırakmada ciddi yarar sağlamaktadır. COVID-19 enfeksiyonu ilk kez 19 Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkmıştır. Sigara kullanımı 21. yüzyılın pandemisi olan COVID-19'un prognozu için önemli bir risk faktörüdür. Solunum ve damlacık yoluyla bulaşıyor olması sebebiyle izolasyon önlemleri COVID-19 enfeksiyonunun bulaş ve yayılımının önlenmesinde önemli bir yer almıştır. Hastalık kontrolü açısından alınan izolasyon önlemleri toplu ortamlara giriş, hastanelere ulaşım gibi pek çok sosyal alanda kısıtlayıcı rol oynamaktadır. Bu süreçte sigara bırakma poliklinikleri pek çok yerde kapatılmış olup sağlık politikaları COVID-19 pandemisine karşı yoğunlaştırılmıştır. Bu çalışmada COVID-19 pandemisinde sigara bırakma tedavisine ara verilen hastaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel-tanımlayıcı bir çalışma olup, Ankara Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Sigara Bırakma Polikliniği'ne 17.09.2019 ile 24.03.2020 tarihleri arasında başvurmuş 162 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamızda hasta dosyaları incelenip, hastalar telefonla aranıp onamları alınarak 31 soruluk bir anket uygulanmıştır. Veriler, SPSS 23.0 programında oluşturulan veritabanına kaydedilerek analiz edilmiştir, p0,05) Sonuç: Sigara bırakma tedavileri profesyoneller tarafından sigara bırakma polikliniklerinde uygulandığı zaman etkili olmaktadır. COVID-19 pandemisi nedeniyle polikliniklere başvuramayan hastaların tedavilerine başlanamamış veya yarım kalmıştır. Hastaların bilişsel davranış tedavileri ve farmakolojik tedavilerini alması için sigara bırakma polikliniklerinin açılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Smoking cessation clinics are important for stopping smoking. When psychosocial support treatment and pharmacological treatment are used in suitable patients, it provides serious benefits in smoking cessation. COVID-19 infection first appeared on December 19, 2019 in Wuhan, China. Smoking is an important risk factor for the prognosis of the 21st-century pandemic, COVID-19. Since it is transmitted by respiratory route and droplets, isolation measures have played an important role in preventing the transmission and spread of COVID-19 infection. Isolation measures are taken in terms of disease control play a restrictive role in many social areas such as access to collective environments and transportation to hospitals. In this process, most smoking cessation polyclinics were closed and health policies were concentrated against the COVID-19 pandemic. In this study, we aimed to evaluate the patients who were interrupted from smoking cessation treatment in the COVID-19 pandemic. Materials and Methods: This study is a cross-sectional descriptive study, and 162 patients who applied to the Smoking Cessation Outpatient Clinic of Ankara City Hospital Family Medicine Department between 17.09.2019 and 24.03.2020 were included. In our study, patient files were examined. A questionnaire consisting of 31 questions was applied by calling the patients and obtaining their consent. The data were analyzed by recording in the database created in the SPSS 23.0 program, p0.05). Conclusion: Smoking cessation treatments are effective when administered by professionals in smoking cessation outpatient clinics. Patients who could not apply to outpatient clinics due to the COVID-19 pandemic could not start their treatment or their therapy was left incomplete. Re-opening of smoking cessation outpatient clinics is of great importance for patients to receive cognitive-behavioral and pharmacological treatments.