Evli diyabetik kadınlarda cinsel yaşam kalitesi ve etkileyen faktörler
Sexual life quality and factors affecting married and diabetic patients
  1. Tez No: 661398
  2. Yazar: NESLİHAN KAZAK SALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE BÜYÜKKAYACI DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Yaşam Kalitesi, Diyabet, Kadın Cinselliği, Sexual Quality of Life, Diabetes Mellitus, Female Sexuality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Diyabetes Mellitus (DM), son yıllarda prevalansı salgın şeklinde artankronik sistemik bir hastalıktır. DM ile gelişen vasküler ve nörolojik komplikasyonlar cinsel işlevde ve cinsel yaşam kalitesinde bozulmalara yol açmaktadır. Cinsel işlev bozuklukları kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmesine rağmen kadın cinsel sorunlarına yönelik yapılan çalışmaların sınırlı olması dikkati çekmektedir. Bu sebeple araştırmamız evli diyabetik kadınlarla cinsel yaşam kalitesi ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yazılı izinler alınarak araştırma dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan DM hastası 160 kadın ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan 31 soruluk Kişisel Bilgi Formu (KBF) ve Cinsel Yaşam Kalitesi- Kadın (CYKÖ-K) ölçeği ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Spearman's korelasyon testi kullanılmıştır. Kadınların CYKÖ-K puan ortalaması 34,53±30,36 olarak bulunmuştur. Kadınların yaşı, eğitim düzeyi, mesleği,evlilik yaşı, evlilik süresi, evlilik şekli ve cinsel ilişki sıklığı ile CYKÖ-K puan ortalaması arasındaki istatistiksel fark anlamlıbulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak; DM kadın vücudunda olumsuz değişikliklere neden olarak cinsel yaşam kalitesini azaltmaktadır. Bundan dolayı DM hastası kadınlara hemşirelik yaklaşımı planlanırken;DM'nin sebep olduğu cinsel sorunlar, sebepleri ve çözüm yolları konusunda bilgilendirme ve danışmanlık içermesi gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus (DM) is a chronic systemic disease with an epidemic increase in recent years. Vascular and neurological complications that develop with DM cause impairment in sexual function and quality of sexual life. Although sexual dysfunctions are more common in women than in men, it is noteworthy that studies on female sexual problems are limited. For this reason, our study was planned descriptively in order to determine the quality of sexual life with married diabetic women and the influencing factors. The research was carried out with 160 women with DM who met the inclusion and exclusion criteria in Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital with written permissions. The data were collected through face-to-face interviews with the Personal Information Form (PIF) with 31 questions and the Sexual Life Quality-Woman (SQOL-F) scale prepared by the researcher. In the statistical analysis of the data; Number, percentage, mean, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis Analysis of Variance and Spearman's correlation test were used. The average SQOL-F score of women was found to be 34.53 ± 30.36. The statistical difference between the age, education level, occupation, age of marriage, duration of marriage, type of marriage and frequency of sexual intercourse and the mean SQOL-F score of women was found to be significant (p 0.05). As a result; DM causes negative changes in the female body, reducing the quality of sexual life. Therefore, when planning a nursing approach to women with DM; It can be suggested that DM should include information and counseling about sexual problems, causes and solutions.