Ratlarda böbrek iskemi-reperfüzyon hasarının erken döneminde sildenafil sitratın etkinliği: deneysel çalışma
The effectiveness of sildenafil citrate in the early stage of renal ischemia-reperfusion injury in rats: an experimental study
  1. Tez No: 661590
  2. Yazar: OĞUZ ÖZDEN CEBECİ
  3. Danışmanlar: DR. ERİM ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, İskemi-reperfüzyon hasarı, sildenafil sitrat, Kidney, ischemia-reperfusion damage, sildenafil citrate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş Renal iskemi; transplantasyon, nefron koruyucu cerrahi ya da, renal vasküler cerrahi gibi böbrek kan akımının kesildiği durumlarda gözlenmektedir. İskemik dokunun reoksijenizasyonu için reperfüzyon gereklidir. Bununla birlikte reperfüzyonun da ek hücresel hasar oluşturduğu bilinmektedir. Böbrek iskemi reperfüzyon hasarının patofizyolojisinde, tübüler apoptozis gelişimi,serbest oksijen radikalleri formasyonu, mitokondriyal disfonksiyon,inflamatuar sitokin oluşumu ve nötrofil sekestrasyonunun neden olduğu bildirilmiştir. Sildenafil sitrat ilk bulunan PDE5 inhibitörüdür. Bu çalışmada; sildenafil sitratın deneysel olarak oluşturulan böbrek iskemi reperfüzyon hasarının, erken dönemde olası koruyucu etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntem 28 adet Wistar rat 4 gruba ayırıldı ( n=7). cerrahi işlem öncesi malondialdehit ( MDA) ve kreatin ölçümü için serum örnekleri alındı. Anestezi uygulaması sonrası ratlara orta hat laparatomi sonrası sağ nefrektomi yapıldı. Sham grubu ratların sol böbrek gerota fasyası açıldı ve ek bir işlem yapılmadı. Sildenafil grubu orogastrik gavaj ile 2.5 mg/kg sildenafil oral olarak verildi. İskemi grubunda sol renal artere mikrovasküler klemp konuldu ve 45 dakikalık renal iskemi oluşturuldu. Grup 4'deki ratlara (tedavi grubu) orogastrik gavaj ile 2.5 mg/kg sildenafil oral olarak verildi ve sol renal artere mikrovasküler klemp konularak 45 dakikalık renal iskemi oluşturuldu. 4 saatlik reperfüzyon sonrası, tüm ratlardan tekrar serum örnekleri alındı ve ratlar sakrifiye edilerek sol böbrekleri histopatolojik incelemeye alındı. Bulgular Gruplar arasında; serum MDA ve serum kreatin ve doku MDA ölçümleri açısından bakıldığında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı ( p>0.05). Histopatolojik olarak gruplar arasında fark yoktu. Sonuç İskemi sonrası doku MDA seviyeleri artar, siskemi öncesi ve sonrası ölüçülen serum MDA seviyelerinde değişiklik olmamaktadır. Oral yoldan uygulanan sildenafil sitratın kısa dönem uygulamada iskemi reperfüzyon hasarının engellenmesi ve doku MDA seviyelerinde azalmaya katkısı yoktur.
Özet (Çeviri)
Introduction Transplantation, nephron-sparing surgery, or renal vascular surgery, where renal blood flow is interrupted, is called renal ischemia. Reperfusion is necessary for the re-oxygenation of ischemic tissue. However, reperfusion is known to cause additional cellular damage. Pathophysiology of renal ischemia-reperfusion injury has been reported to induce tubular apoptosis, the formation of free oxygen radicals, mitochondrial dysfunction, inflammatory cytokine formation, and neutrophil sequestration. Sildenafil citrate is the first-found PDE5 inhibitor. In this study, Sildenafil citrate in the early stages of experimental kidney ischemia-reperfusion injury. Methods: 28 Wistar rats were gathered into four groups (n=7). Serum samples were taken from each subject for measurement of MDA and creatine before the transaction. We perform all rats right nephrectomy. In group 1 (sham group), rats did not take sildenafil and were not perform ischemia procedures. In group 2 (sildenafil group;) rats only take sildenafil orally. In group 3 (Ischemia group), a microvascular clamp placed left renal artery for 45 min. There was not take sildenafil. In group 4 (treatment group), microvascular clamp located left renal artery, and rats take sildenafil orally. After 4 hours of ischemia time, blood samples were taken to measure serum creatine and MDA. And then all animals were sacrificed. Results There was no statistical difference among groups for MDA and creatine levels. Also, the statistical difference among groups was not detected for histopathological assessment. Conclusion Sildenafil citrate claimed that it has a positive effect on ischemia-reperfusion damage in long term use. In our study, statistical difference is not detected in tissue MDA, serum MDA, and creatine levels. Any difference among groups is not observed in the still histopathological assessment. As a result, we think that sildenafil citrate has no therapeutic effect in the early period of renal ischemia-reperfusion injury.