COVID-19 hastalığının uzun dönemde akciğer fonksiyonlarına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of COVID-19 disease on lung functions in the long term
- Tez No: 661839
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN EKERBİÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, solunum fonksiyon testi, uzun dönem COVID-19, COVID-19 semptomları, COVID-19, Pulmonary function test, long term COVID-19, COVID-19 symptoms
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı genç ve üretim çağında olan, nispeten COVID-19 hastalığını daha hafif geçiren bireylerde, akciğer fonksiyon kaybının olup olmadığını belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif kohort tipinde yapılan çalışma Sakarya ilindeki bir sanayi kuruluşunda çalışan PZR testi ile COVID-19 hastalığı kanıtlanmış ve hastalığı hafif geçiren 77 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik verilerin sorgulandığı toplam 18 soruluk anket, Spirometri ile SFT ölçümü ve pulse oksimetre ile parmak ucu oksijen saturasyon ölçümü yapılmıştır. COVID-19 öncesi ve sonrası SFT sonuçlarıda revir dosyalarından alınmıştır. Normallik varsayımlarının test edilmesi için Kolmogirov Smirnov testi uygulanmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki farkların belirlenmesinde iki eş arasındaki farkın önemliliği testi (Paired Samples T Test) kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyini belirlemek için, %95 güven aralığında ve p0,05). Nefes darlığı olanlar ile sigara kullanım öyküleri olan katılımcıların solunum fonksiyon testleri değerlendirildiğinde de FEV1, FVC ve FEV1/FVC değerlerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). x Katılımcılarımızda COVID-19 enfeksiyonu sırasında en sık görülen semptomlar halsizlik (%83,1) ve kas-eklem ağrıları (%76,6) olurken en az görülen semptomlar ise ishal (%28,6) ile ateş (%39) olarak tespit edilmiştir. COVID-19 tanısından ortalama 59 gün sonra semptomlardan en sık görülenleri kas eklem ağrısı (%20,8) ve öksürük (%19) olurken en az görülen semptomun ise ateş (%1,3) olduğu tespit edilmiştir. SONUÇ: Çalışmamızda COVID-19 hastalığını hafif geçiren sağlıklı genç erişkinlerin, solunum fonksiyon testlerinde olumsuz yönde bir değişme olmadığı gösterilmiş ve böylece bu hasta grubunda COVID-19 sonrası akciğer fonksiyon kaybı oluşmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonucu sigara kullanım durumu ya da hastalık sırasındaki nefes darlığı şikayetinin şiddeti değiştirmemiştir. Hastalıktan 2 ay sonra halen COVID-19 kaynaklı öksürük ve kas eklem semptomlarının devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AIM: The aim of our study to determine whether lung function damages exist in young and productive individuals who recover from the COVID-19 disease in a comparatively less serious way. MATERIALS AND METHODS: The study that is done in the type of retrospective cohort is conducted with 77 volunteers who work in an industrial company and approved that they have the COVID-19 disease with the polymerase chain reaction (PCR) test and pass the disease mildly. A survey consisting of 18 questions related to socio-demographical information, Pulmonary function test (PFT) measurement with Spirometry, and fingertip oxygen saturation measurement with pulse oximeter are applied to the participants. The PFT results of before and after COVID-19 are collected from the infirmary files. Kolmogorov Smirnov Test is applied for the normality assumption tests. Paired Samples T Test is used for measurement of the difference between constant variables. In all statistical tests, the significance level is accepted as %95 and p0,05). It is also noticed that there is no meaningful difference between FEV1, FVC, and FEV1/FVC when evaluating Pulmonary function test of participants xii who have a smoking history and have a dispnea (p >0,05). The results show that the most frequently observed symptoms are fatigue (83,1%) and muscle and joint pain (76,6%) while the least frequently observed symptoms are fever (39%) and diarrhea (28,6%) during COVID-19 infection on participants. After 59 days later of COVID-19 diagnosis, it is observed that the most frequent symptoms are muscle and joint pain (20,8%) and cough (19%) while the least frequent symptom is fever (1,3%). CONCLUSION: In our study, it is shown that healthy young adults who had mild COVID-19 disease did not have a negative change in pulmonary function test, and thus, it was concluded that lung function loss did not occur after COVID-19 in this patient group. This result did not change the severity of the smoking status or the complaint of shortness of breath during illness. It was observed that cough and muscle joint symptoms caused by COVID-19 continued 2 months after the disease.