Selçuklu Anadolu'sunda çocuk (1075-1318)
Children in the Anatolian Seljuks (1075-1318)
  1. Tez No: 661883
  2. Yazar: MERVE KURUCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAZİ OSMAN ÖZGÜDENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Selçuklular, Türkiye Selçuklular, çocuk, kültür, sosyal tarih, Anatolian Seljuks, Turkey Seljuks, children, culture, social history
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Çocuk yaşamı ve çocuk kavramı tarih boyunca insan yaşamının ilk evresini oluşturması nedeniyle yaşamın şekillenmesinde birinci derecede etkilidir. İnsan hayatının en önemli dönemini oluşturan çocukluk, her çağda ve dönemde her tabakadan insanın kendi çocukluk yaşamını kurgulamasına ve yüzyıllar boyunca bu yaşamı dönem dönem değişiklikler göstererek aktarmasına neden olmuştur. Özelde Türk tarihi içerisinde çocukluk çağını ele alacak olursak hem İslam öncesi Türk yaşantısında hem de İslamiyetin kabulü sonrasındaki yaşantıda toplumun çocuk yaşamı ve yetişmesine verdiği önem ortaya çıkmaktadır. Türklerin Anadolu'ya gelmeleriyle bu coğrafyayı Türk yurdu yapmaları önemli bir kırılma noktası açığa çıkarmıştır. Türkiye Selçuklu Devleti'nin kurulması, Anadolu coğrafyasında Türk kültürünün yerleşmesine imkân sağlamıştır. Bu durum Türk kültürü içerisinde yer alan gündelik yaşam ve aile yaşamının geçmişten gelen gelenekler ve göreneklerle beraber nakl edilmesine sebebiyet vermiştir. Anadolu kültürü içerisinde Türk İslam aile ve çocuk yaşam biçimi açığa çıkmıştır. Hem hanedan üyesi çocukların hem de sıradan halk tabakası içerisindeki çocuk yaşamının bu dönemde Anadolu Türk kültürünü oluşturmaya başladığı görülmektedir. Çocuk her zaman toplumun her katmanında önemini korumuştur. Hanedan üyesi çocukların siyasi hayattaki etkileri, toplumsal yaşantı içerisinde halkın çocuk yetiştirmesi ve çocuğun aile içerisindeki konumu, çocukların dönemin bitmek bilmeyen savaş ortamlarındaki yeri ve ekonominin içerisinde çocuğun önemi bu dönemin çocuk hayatını oluşturan kısımlardan bazılarıdır. Türkiye Selçuklu Devleti döneminde çocuğun doğumundan yetişmesine dair dönemler bu ayrılan alanlarda çeşitli özellikler göstererek gelecek kuşaklara çocukluk kültürü ve hayatı şeklinde kendisini devretmiştir. Çalışmamız ile Türkiye Selçuklu Devleti'nin sosyal tarih çalışmalarına küçükte olsa bir katkı sunmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The life of children and children as a concept is of great importance in shaping life as it is the first phase of human life throughout history. Childhood, which constitutes the most important part of human life, has led people of every age and period to construct their own childhood life and to convey this life periodically throughout centuries. In particular, if we elaborate on childhood in Turkish history; In both pre- Islamic Turkish life and post-Islamic life, the importance that society attaches to child life and upbringing comes to the fore. The arrival of the Turks in Anatolia, making this geography a Turkish homeland was a breaking point. Moreover, with the establishment of the Anatolian Seljuks, daily life, family life, the traditions and customs from the past were preserved and transferred. This situation has revealed the Turkish-Islamic lifestyle of family and children within the Anatolian culture. In this period, it was observed that both the lives of children in the dynasty and the social class started to form the Anatolian Turkish culture within the Anatolian Seljuks. Specifically, it can be conferred that the foundations of the child living in the ages to come, characteristics and customs, etc. were shaped in this period. Children have always maintained their significance in all layers of society. The effects of the children of the dynasty in political life, childrearing in the social life and the position of the child in the family, the position of the children in the endless war environment of the period, and the importance of the child in the economy are some of the parts that make up the children's life of this period. During the reign of the Anatolian Seljuks, the periods pertaining to the child's birth and upbringing showed various characteristics in these allocated areas and handed over to future generations as childhood culture and life. Our aim in this study is to make a small contribution to the social history studies of the Anatolian Seljuk State.