A Study and evaluation on the museum's housed in the Seljukid madrasas in Turkey and an attempt for nex proposals
- Tez No: 3968
- Danışmanlar: EMRE MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Medrese, Müze, Avlu, Eyvan, Revak, Sergileme. - v, Madrasa, Museum, Courtyard, Iwan, Riwaq, Exhibition. - Ill
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
GZET TÜRKİYEDE»Kİ SELÇUKLU MEDFESELERİNDE YER ALAN MÜZELERİN DE?ERLENDİRMESİ VE YENİ 'ÖNERİLER EL-HACHIMI Hassen Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon Tez Yöneticisi: Öğr.Sör.Emre Madran Temmuz 1988, 164 Sayfa. Bu tez, Türkiye'deki Selçuklu Medreselerinde yer alan müzelerin değerlendirilmesi için hazırlanmıştır. Tez'de, Konya-Karatay Medresesi, Kayseri Huand Hatun Medresesi, Sivas Sök Medrese ve Tokat Sök Medrese* de yapılan incelemeler ışığında yeni öneriler sunulmuştur. Çalışma, mekan nitelikleri, kaliteleri ve gerekleri ile, işlevin gerektir diklerini göz önüne almış, Kayseri Huand Hatun Medresesinde de bu hususlar uygulanmaya çalışılmıştır. Birinci bölüm, eğitim tarihi ve medreselerin gelişimine ilişkin genel bilgileri içermekte, daha sonra, incelenen 4 yapının kısa tarihçeleri verilmektedir. İkinci bölümde yapıların mimari tanımları ile mekansal değerlendirilmeleri yer almaktadır. Bu bölümün sonunda, medrese yapısının bir çözümlemesine gidilmiştir. - iv -Üçüncü bölümde, bir müze işlevi tartışılmış, bu işlev türünün tarihi, kavramları ile, mekan ve mikroklimatik özellikleri de göz önüne alınarak programı oluşturul muştur. Bu bölümde, eski bir yapının, müze işlevince şekilde cevap verebileceği de araştırılmıştır. Yapıların mekansal özellikleri ve kapasiteleri ile, müzelere ilişkin bu bilgilenmelerden sonra, dördüncü bolümde tez konusu anıtların bugünkü kullanımlarının olumlu ve olumsuz kullanımları tartışılmıştır. Bu tartışma ışığında hazırlanan yeni model önerisi ile dördüncü bölüm tamamlanmaktadır. Beşinci bölüm Kayseri Huand Hatun Medresesinde, yukarıda sıralanan ilkeler ışığında yapılan örnek çalış maya ayrılmıştır. Mekan, işlev, sergilenecek elemanlar ve iklim faktörleri göz önüne alınarak geliştirilen bu proje, diğer uygulamalar içinde bir örnek olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY AND EVALUATION ON. THE MUSEUMS HOUSED IN THE SELJUKID MADRASAS IN TURKEY AND AN ATTEMPT FOR NEW PROPOSALS HASHIMI, Hassan M.Scin Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Emre Madran July 1988, 164 pages This thesis is a trial For a study and evaluation on the museum's housed in the Seljukid Madrasas in Turkey; Karatay Madrasa in Konya, Huand Hatun Madrasa in Kayseri, Buruciye Madrasa in Sivas, and 3ök Madrasa in Tokat; and. on the light of that, an attempt For a new proposals is presented. The study is based on the space qualities, characteristics and requirements, and on the Function needs and requirements. Then, this study was tried to be applied on Huand Hatun Madrasa Museum as a case study. - i -The First chapter is the historical research which presents briefly the history of education and the evolution of the madrasa. Then it gives a short history of each of the four buildings. The second chapter is the architectural description of the buildings and an evaluation for their spaces and architecture. At the end, it reaches to the result evaluation of the spaces in general, which gives the comprehensive architectural understanding of the madrasa building components. In the third chapter, the thesis is trying to present -briefly- the museum function; its history, concept, and a programme of a small museum with the space and micro- climatical considerations. After all that it presents to which limit, the museums housed in old buildings can answer those requirements. After the understanding of the buildings and their spaces and requirements, and after having some knowledge about the museums and the museums housed in old buildings} the fourth chapter comes to describe and evaluate the present use of the monuments mentioning the advantages and the handicapts. At the end, it comes to present the. new proposals on the light of the whole previous studies. Then, and as an application of this study, the fifth chapter is presenting Huand Hatun Madrasa Museum as a case study. On the basis of the spaces, the function, the objectB and thB climate factors} the case study is drawing its results and conclusions for this museum and as the - ii -light for other cases,