Geri Dön

Beykoz'da (İstanbul) yetişen kestane (Castanea sativa Mill.) genotiplerinin seleksiyon yoluyla ıslahı

Breeding of chestnut (Castanea sativa Mill.) genotypes grown in Beykoz (Istanbul) by selection

  1. Tez No: 662121
  2. Yazar: FATMA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 101

Özet

Bu çalışma 2019 ve 2020 yıllarında İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde yürütülmüştür. Çalışmada ilçedeki kestanelerden en üstün özellikte olan genotiplerin seçilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 87 genotip değerlendirmeye alınmış ve 10 genotip ümitvar olarak seçilmiştir. Araştırmada seçilen genotiplerin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenirken genotiplerde bazı hastalık ve zararlıların popülasyon yoğunlukları tespit edilmiştir. 2019 yılında seçilen ümitvar genotiplerin meyve özellikleri ikinci yılda meyve ağırlığı 4,48-11,49 g, meyve eni 24,53-31,42 mm, meyve boyu 12,02-19,83 mm ve meyve yüksekliği 22,93-29,08 mm olarak belirlenmiştir. Ayrıca, meyve kabuğu genellikle yumuşak olduğu, tohum zarının kolay soyulduğu ve tohum kabuğunun tohum içine çoğunlukla girmediği tespit edilmiştir. Bu çalışmada“Normal Mevsim”yönünden ve 34 BYZ 81,“Erkencilik”yönünden 34 BYZ 01,“Kestane Hamuru”yönünden 34 BYZ 14 genotipleri en yüksek puanları almışlardır. Toplam değer puanı yönünden 34 BYZ 01 genotipi birinci olmuş bunu sırasıyla 34 BYZ 81 ve 34 BYZ 76 izlemiştir. Çalışma sonucunda selekte edilen genotiplerin kestane hamuru yapımına uygunluk bakımından üstün özellik göstermiş olması ve bölgede var olan kestane kanserine karşı bulaş göstermemesi sebebi ile ileride ıslah çalışmalarında kullanılması önemli görülmektedir.

Özet (Çeviri)

This study was conducted in Beykoz district of Istanbul province in 2019 and 2020. In the study, it was aimed to select the genotypes with the most superior characteristics from chestnuts in the district. In the study, 87 genotypes were evaluated and 10 genotypes were selected as promising. While some phenological and pomological characteristics of the selected genotypes were determined in the study, population densities of some diseases and pests in the genotypes were determined. Fruit characteristics of promising genotypes selected in 2019 were determined as 4,48-11,49 g, fruit width 24,53-31,42 mm, fruit height 12,02-19,83 mm and fruit height 22,93-29,08 mm in the second year. It has also been found that the fruit skin is generally soft, the seed membrane is easily peeled, and the seed coat does not into the seed. In this study, 34 BYZ 81 for“Normal Season”, 34 BYZ 01 for“Earlyness”and 34 BYZ 14 for“Chestnut Dough”got the highest scores. In terms of total value score, the 34 BYZ 01 genotype was the first, followed by 34 BYZ81 and 34 BYZ 76respectively. As a result of the study, it is considered important to use them in future breeding studies because the genotypes selected show superior properties in terms of suitability for chestnut dough and do not show contamination against chestnut cancer existing in the region.

Benzer Tezler

  1. Toprakta linuron (herbisit) analizi ve bozunmasının izlenmesi

    Determination of linuron (herbicide) in soil and monitoring its degradation

    İLKNUR ÇOLAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Kimyaİstanbul Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ESMA TÜTEM

  2. İstanbul çevresinde yetişen Amanita Phalloides mantarında HPLC ile alfa-amanitin miktar tayini

    Başlık çevirisi yok

    R. ZÜLAL TÜMKOR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Eczacılık ve Farmakolojiİstanbul Üniversitesi

    Farmakognozi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AFİFE MAT

  3. Kahverengi kokarca böceği halyomorpha halys (stal) (hemıptera: pentatomıdae) İstanbul ili Boğaz ilçeleri Sarıyer,Şile ve Beykoz'da yayılışı ve konukçuları.

    Brown marmorated stink bug halyomorpha halys (stal) (hemiptera: pentatomidae) distribution and host plants in İstanbul province, Bosphorus districts Sariyer, Şile and Beykoz.

    ALİ MUŞDAĞI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    ZiraatTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

    Bitki Koruma Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NİHAL ÖZDER

  4. 19. yüzyıl İstanbul mimarisinde endüstriyel camın kullanımı

    The use of industrial glass in 19th century architecture of Istanbul

    İPEK KOSOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZEYNEP KUBAN

  5. Kıyılarda yer alan eski endüstri alanlarının değerlendirilmesi: Paşabahçe cam fabrikası için yeniden kullanım önerisi

    Benefitting former industrial places in coastal areas: A reuse suggestion for Paşabahçe glass factory

    AHMET GÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY