The effect of design on e-learning environments
E-öğrenme ortamlarında tasarımın etkisi
- Tez No: 662161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik değerlendirmesi, e-öğrenme, işyeri öğrenmesi, GKA, IBE, grafiksel kullanıcı arayüzü, insan bilgisayar etkileşimi, Usability evaluation, e-learning, workplace learning, GUI, HCI, graphical user interface, human computer interaction
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Elektronik öğrenme (e-öğrenme) uygulamaları bir bilginin sunulması, paylaşımı ve kullanıcılara yeni bir sistem ve/veya yöntemi öğretme ve öğrenmeleri konusunda desteklemek amacıyla tasarlanmışlardır. E-öğrenme, paralel olarak, insan ve bilgisayar arasındaki etkileşim ile bu etkileşimi konu alan teknolojilerin tasarımı, değerlendirilmesi ve uygulanmasıyla ilgilendiği için insan-bilgisayar etkileşiminin (İBE) de konusudur. Bilgisayarlar ve/veya mobil cihazlar kullanılarak eğitim içeriklerinin etkili ve verimli bir şekilde iletilmesi amaçlanmaktadır. Kullanılabilirlik başarısı, kullanıcının e-öğrenme sistem arayüzü üzerinde e-öğrenme içeriği ile edinilen kullanıcı deneyimleri sonucunda gözlemlenebilir ve değerlendirilebilir. Bu araştırmada, bir e-öğrenme içeriğinin grafiksel kullanıcı arayüzü (GKA) kullanılabilirlik değerlendirmesinin sonuçları sunulmuştur. Araştırmacı, yetişkin öğrenenler/kullanıcılar ve işyeri öğrenme içeriği ile çalışmıştır. Kullanılabilirlik değerlendirme yöntemlerinin uygun şekilde kullanılması bu raporun önemli bir yönüdür. Son kullanıcılar, SAP SuccessFactors olarak adlandırılan öğrenme yönetim sistemi (ÖYS) platformunda bulunan asenkron bir e-öğrenme içeriğini deneyimlemiştir. Araştırmacı, etkili e-öğrenme arayüz tasarımının iyileştirilmesi için önerilerde bulunmaktadır. Ayrıca araştırmacı, yetişkin öğrenenler için gelecekte daha faydalı olabilecek e-öğrenme arayüzlerinin tasarımı konusunu tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Electronic learning (e-learning) applications are designed to deliver knowledge, information sharing and to support users for teaching and learning new systems and/or methods of doing tasks. Accordingly, e-learning is a subject of human computer interaction (HCI) field, as the field interested in the interaction between human and computer, as well as designing, evaluating and implementing interactive technologies. By using computers and/or mobile devices, learning contents are aimed to be delivered in an effective and efficient way. The effectiveness and efficiency of e-learning applications are fed from the content but as well as their success depends upon basic usability principles. The usability success can be observed and evaluated by user experiences on the related content after the user's interaction with interface of e-learning system. In this research, the results of a usability evaluation of graphical user interface (GUI) of an e-learning content has been presented. The researcher, aimed to work with adult learners/users and workplace e-learning content. Appropriate use of usability evaluation methods according is an important aspect of this report. End-users experienced an asynchronous e-learning content according to given scenarios, the content practiced in the learning management system (LMS) platform called as SAP SuccessFactors. The researcher gives recommendations for the improvement of effective e-learning interface design. Moreover, the researcher discusses the areas of e-learning interface design where future could be more beneficial to adult learners.