Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencilerinde sağlık okuryazarlığı düzeyi ve ilişkili faktörler
Health literacy level and its associated factors among Erzincan Binali Yildirim University students
- Tez No: 662230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALAT EZMECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, TSOY-32, üniversite öğrencileri, Health literacy, TSOY-32, college students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sağlık okuryazarlığı bireysel ve toplumsal sağlığın iyileştirilebilmesi için gereken bilgi, beceri ve davranışların bütünü olarak ifade edilebilir. Toplumun her kesiminden insana hitap etmesi ve etkilediği alanlar nedeniyle üzerinde durulması gereken bir kavramdır. Bu çalışma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğrencileri üzerinde sağlık okuryazarlığı düzeylerini ve etkili diğer faktörleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız kesitsel nitelikte tanımlayıcı bir çalışma olup 358'i erkek 477'si kadın olmak üzere toplamda 835 kişi üzerinde uygulanmıştır. Sağlık okuryazarlığı düzeyi belirlemek için TSOY-32 testi kullanıldı. Sonuçlar ki-kare, Fisher's exact test ve lojistik regresyon analizleriyle değerlendirildi. Öğrencilerin genel ortalama sağlık okuryazarlık puanı 33,4±8,1 bulundu. Katılımcıların %14,0'ü yetersiz, %34,1'i sınırlı, %37,0' si yeterli ve %14,9'u mükemmel sağlık okuryazarlığı kategorisindeydi. Öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeylerinin internet erişimi, sağlıkla ilişkili etkinliğe katılım, sağlık organizasyonlarında gönüllü çalışma ve sağlık alanında öğrenim görme durumlarıyla anlamlı ilişkili olduğu bulunurken; cinsiyet, ebeveyn eğitim durumu, gelir düzeyi, aile ikamet yeri, hanedeki kişi sayısı, çevresinde sağlık çalışanı olma, kronik hastalık varlığı, sigara ve alkol kullanımı, organ bağışlamayı düşünme, kitap okuma ve kültürel faaliyetlerde bulunma gibi durumlarla anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç olarak bu çalışmada üniversite öğrencilerinin toplumun geneline göre sağlık okuryazarlığı düzeyleri yüksek bulunsa da istenilen seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Sağlık okuryazarlığı üzerine yapılacak çalışmalarla konu hakkında farkındalık oluşturulup sağlık alanıyla beraber birçok parametrenin geliştirilmesine katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Health literacy can be defined as knowledge that consists of, skills and behaviors necessary to improve individual and community health. This concept is highlighted concerning its appealing effect to diverse fields and communities. This study was carried out to investigate the health literacy levels and other effective factors on Erzincan Binali Yıldırım University Students. This research was designed as a cross-sectional, descriptive study and it was conducted on a total of 835 people consisting of 358 male and 477 female participants. Turkish Health Literacy Scale 32 (TSOY-32) was used to determine health literacy. Chi-square, Fisher's exact test and logistic regression analysis were used to examine the survey data. Overall mean health literacy score of the students was 33.4 (±8.1). Respectively, 14.0 %, 34.1%, 37.0%, and 14.9% of the participants fell into inadequate, limited, adequate, and excellent health literacy categories. Health literacy levels were significantly associated with an individual's internet accessibility, participation in health-related activities, volunteering in health-related organizations, and receiving education in health. In contrast, gender, parental education and income level, family housing, number of people in the household, having a healthcare professional as a relative, concomitant chronic disease, smoking and alcohol consumption, opinion on organ donation, reading habit, and participation in cultural activities were found as insignificant. In conclusion, although the health literacy level among university students was higher than the general population, did not reach the desired level. Studies on health literacy can contribute to awareness and the development of the medical field along with many others.