20. yüzyıl heykelinde görsel ve estetik bir öge olarak yapay ışık
Artificial light as a visual and aesthetic element in 20th century sculpture
- Tez No: 662504
- Danışmanlar: PROF. NURBİYE UZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Işık, Heykel, Işık ve mekan hareketi, Sanat, Light, Sculpture, Light and space movement, Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Görmenin birincil gerekliliği olan ışık, sanatsal üretimler için vazgeçilmez bir unsur olmuş ve tarihsel süreçte sanat eserlerinde farklı şekillerde yer almıştır. Heykelde ışık konusu Rönesans sanatçıları tarafından da araştırılmıştır. Işık konusundaki en radikal değişim Rodin'in heykel yüzeyine müdahaleleriyle gerçekleşmiştir. Heykelin biçimsel yapısı 20. Yüzyılda değişime uğramaya başlamış, plastik türevi şeffaf ve yarı saydam malzemelerin kullanımıyla heykel, hafif bir görünüme kavuşmuştur. Teknolojik olarak yaşanan dönüşüm ile birlikte sanat alanında yeni ufuklar açılmış ve yapay ışığın heykelde yeni bir malzeme ve dil olabilme olasılığı gündeme gelmiştir. Bu bağlamda oluşturulan farklı sanat hareketlerinde yapay ışığın kullanımı araştırılmış ve alternatif yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu çalışmada heykelde yapay ışık kullanımıyla ortaya çıkan biçimsel ve görsel etkiler incelenmiş, heykelin maddesel yapısında ele alınan biçimsel ögelerin yapay ışıkla nasıl sağlandığı ve yapay ışık kullanımının günümüz sanatında hangi noktaya geldiği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Light, which is the primary necessity of seeing, has been an indispensable element for artistic productions and has taken place in different forms in art works throughout the historical process. The subject of light in sculpture was also explored by Renaissance artists. The most radical change in light took place with Rodin's interventions on the surface of the sculpture. The formal structure of the sculpture began to change in the 20th century and it gained a lightened appearance with the use of plastic-based transparent and translucent materials. With the technological transformation, new horizons have opened up in the field of art and the possibility of artificial light to be a new material and language in sculpture has emerged. In this context, the use of artificial light has been researched and alternative approaches have been developed in various art movements. In this study, the formal and visual effects arising from the use of artificial light in sculpture were examined, and how the formal elements assumed to be in the material structure of the sculpture were created with artificial light and the level of the use of artificial light in today's art was investigated.