Edirne gazilerinin gözüyle Kıbrıs Barış Harekâtı: Sözlü tarih çalışması
Cyprus Peace Operation through the eyes of veterans Edirne: Oral history study
- Tez No: 662576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs Gazileri, Sözlü Tarih, Edirne, Cyprus, Cyprus Peace Operation, Cyprus Veterans, Oral History, Edirne
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Kıbrıs, jeopolitik konumunun önemi itibariyle oldukça önemli bir adadır. Bu yüzden pek çok devlet Kıbrıs'ı yönetimi altına almak istemiştir. Rumlar ENOSİS'i gerçekleştirmek yani Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak için çok uzun zaman uğraşmışlardır. Rumlar bu hedefleri doğrultusunda Kıbrıs'ta yaşayan Türklere saldırılarda bulunmuşlardır. Özellikle 1963, 1964 ve 1967 yıllarında yoğunlaşan Rum saldırıları yüzünden, Türkiye bu saldırıları önlemek için girişimlerde bulunmuştur. Türklerin daha fazla eziyet altında kalmalarına göz yummayan Türkiye Cumhuriyeti, 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekâtı'nı gerçekleştirmiştir. Adından da anlaşıldığı üzere bu harekât Kıbrıs'a barış götürmek için yapılmıştır. 20 Temmuz 1974'te başlayan Birinci Kıbrıs Barış Harekâtı sonucunda yapılan Cenevre Konferans'ından bir sonuca ulaşılamayınca 14 Ağustos 1974 tarihinde İkinci Kıbrıs Barış Harekâtı'na başlanmıştır. Sadece belgelere dayalı olan tarih devletlerin, devlet adamlarının, savaşların tarihi olmakta ve halktan uzaklaşmaktadır. Sözlü tarihin amacı, görülmezden gelinenleri görerek, ayrıntılara inerek gerçekleri ortaya çıkarmaktır. Bu tez çalışmasında, Edirne'deki Kıbrıs Gazilerinin gözünden Kıbrıs Barış Harekâtı anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyprus is an important island in terms of its geopolitical position. Therefore, many states wanted to take Cyprus under their rule. The Greeks have struggled for a long time to realize ENOSİS, that is to connect Cyprus with Greece. In line with these goals, the Greeks attackted the Turks living in Cyprus. Especially because the Greeks attacks intensified in 1963, 1964 and 1967 Turkey has taken initiatives to prevent these attacks. The Republic of Turkey did not condone cruelty to be more and it has realized the Cyprus Peace Operation on July 20, 1974. As the name suggests, this operation was carried out to bring peace to Cyprus. When no result was reached at the Geneva conference held at the end of the 1st Cyprus Peace Operation, which started on 20 July 1974, the 2nd Cyprus Peace Operation was started on 14 August 1974. History, which is only based on documents, is the history of states, statesmen and wars. It was moving away from the public. The purpose of oral history is to reveal the facts by going into the details by seeing what has been ignored. In this thesis, it is tried to explain Cyprus Peace Operation through the eyes of the Cyprus veterans in Edirne.