Türk mesnevi edebiyatında Hz. Peygamber (15. yüzyıla kadar)
The Prophet Muhammad in Turkish mathnawi literature (Until the 15th century)
- Tez No: 662580
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Classical Turkish Literature, Mathnawi, Prophet, Epos, Miracle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 474
Özet
Bu çalışmamızda Türk Edebiyatının bilinen ilk mesnevisi olan Kutadgu Bilig'den 14. yüzyılın sonuna kadar yazılmış olan mesnevilerde Hz. Peygamber'in yerini inceledik. İncelememizde üzerinde çalışma yapılmış mesnevileri kullandık. Çeşitli sebeplerden incelememize dahil edemediğimiz mesneviler mevcuttur. İncelenen bütün mesnevileri tablolar halinde belirttik 48 mesnevide Hz. Peygamber ile ilgili beyitler ve hikâyeler tespit ettik ve bunları sınıflandırdık. Sınıflandırdığımız beyitleri, şiirleri ve münferit hikâyeleri günümüz Türkçesine çevirerek açıkladık. Telif, telifî tercüme, tercüme ve müstakil eserler olmak üzere dört ana bölüm oluşturduk. Her bölümün sonunda o bölümle ilgili bir değerlendirme yaptık ve çalışmamızın sonuç bölümünde bulunan bütün verilerin ortak ve farklı yönlerini karşılaştırarak araştırma amacına uygun bir sonuç elde ettik. Anahtar Kavramlar: Klâsik Türk Edebiyatı, Mesnevi, Hz. Peygamber, Destân, Mucize
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the place of the Prophet in the mathnawi written from Kutadgu Bilig, the first known mathnawi in Turkish Literature, until the 14th century. In our review, we used the sudied mathnawi. There are mathnawi that we could not include in our analysis for various reasons. We specified all the examined mathnawi in tables, and identified verses and stories about the Prophet in 48 mathnawi and classified them. We explained the couplets, poems and individual stories that we have classified by translating them into modern Turkish. We created four main setions: copyright, copyrighted translation, translation and individual works. At the end of each chapter, we made an evaluation about that chapter and we obtained a Resûlt suitable fort he research purpose by comparing the common and different aspects of all the date in the conclusion of our study.