Hakkı Kamil Beşe'nin hayatı, sanatı ve eserleri
Hakki Kamil Beşe's life, art and his works
  1. Tez No: 662669
  2. Yazar: ÜMMÜHAN BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ONUR HASDEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hakkı Kamil Beşe, Kastamonu, Araç, hikâye, oyun, Tekçarık Yüzbaşı, Kırkkanat, Fırıldak, Hakkı Kamil Beşe, Kastamonu, Araç, story, theatre, Tekçarık Yüzbaşı, Kırkkanat, Fırıldak
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Cumhuriyet Devri Türk hikâye ve oyun yazarlarından Hakkı Kamil Beşe, 1899 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinin Moğsu (yeni adıyla Gökçesu) köyünde doğar. 1923 yılında Mülkiye Mektebinden mezun olduktan sonra İstanbul Defterdarlığında çalışmaya başlar. 1935 yılında Fransa'da müfettişlik stajını tamamlayıp yurda döndükten sonra Anadolu'nun çeşitli yerlerinde müfettişlik yapar. Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı da yapan sanatçının son görevi Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğüdür. Hakkı Kamil Beşe, siyasetle de ilgilenir; Türkiye Köylü Partisi'nin kurucuları arasında yer alır. Ayrıca 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Kurucu Meclis'e üye seçilir. Vakıflar Bankası'nın kuruluş kanun taslağını hazırlayan sanatçı, Güneş Sigorta'nın kurulmasını da sağlar. Hakkı Kamil Beşe, memuriyet ve siyaset yaşamının yanı sıra yazdığı hikâyelerle de adından söz ettirir. Edebiyat ansiklopedilerinde ismine yer verilen sanatçının“İki Hazır Yiyici”isimli hikâyesi, Mehmet Kaplan tarafından Hikâye Tahlilleri kitabında incelenir. Gözlemci tavrıyla özellikle memleketi Kastamonu/Araç insanlarının yaşam biçimlerini ve çektikleri sıkıntıları, köy sorunlarını hikâyelerinde dile getirir. Tekçarık Yüzbaşı ve Kırkkanat hikâye kitaplarıdır; Fırıldak ise tiyatro türündeki eseridir. Yazarın; Radyoda Üç Konuşma, Memurlar Hakkında Muhakeme Usulleri ve Milletlerarası İlim Yarışması ve Haklarımız isimli inceleme-araştırma türünde eserleri de vardır. Bu çalışmada Hakkı Kamil Beşe'nin hayatı, sanatı ve özellikle edebî eserleri detaylı bir şekilde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Hakkı Kamil Beşe, one of the Turkish story and playwrights of the Republic Period, was born in 1899 in the village of Moğsu (with its new name Gökçesu) in Araç which is a district of Kastamonu. After graduating from Faculty of Political Sciences, he starts to work in Istanbul Revenue Office. After completing his internship as an inspector in France and coming back to the country, he works as an inspector in various parts of Anatolia. The last duty of the artist, who has also worked as a Prime Ministry Deputy Undersecretary, is Prime Ministry General Directorate of Foundations. Hakkı Kamil Beşe is also interested in politics; he is among the founders of Turkey Peasant Party. In addition, he is elected as a member of the Constituent Assembly after the coup of May 27,1960. The artist, who has prepared the draft of Vakıflar Bank's law of establishment, ensures the establishment of Güneş Insurance. Hakkı Kamil Beşe makes a name for himself with the stories he wrote, as well as his civil service and political life. The story of the artist whose name is featured in literary encyclopedias,“İki Hazır Yiyici”, is reviewed by Mehmet Kaplan in this book Hikâye Tahlilleri. With his observant attitude, he particularly expresses the lifestyles of the citizens of Kastamonu/Araç and the difficulties they experience, and problems related to the village. Tekçarık Yüzbaşı and Kırkkanat are his storybooks; Fırıldak is theater type of work. He also has works in the type of review named Radyoda Üç Konuşma, Memurlar Hakkında Muhakeme Usulleri and Milletlerarası İlim Yarışması ve Haklarımız. In this study, Hakkı Kamil Beşe's life, art and especially his literary works will be analyzed in a detailed way.