Erken Cumhuriyet Dönemi Türk dış politikasının realizm açısından değerlendirilmesi
Evaulation of Early Republic Era Turkish foreign policy in terms of realism
  1. Tez No: 662788
  2. Yazar: FEYZULLAH TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARDA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Realizm, Türk Dış Politikası, International Relations, Realism, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Uluslararası ilişkiler, iki savaş arasında yaşanan krizler döneminde bir disiplin hâline gelmeye başlamaktadır ve günümüzde devletlerarası ilişkileri inceleyen önemli bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu disiplinin ilk oluşma evresinde özellikle idealizm-realizm tartışması önemli bir noktadır. Realizmin bu tartışmada ortaya koyduğu ilkelerle uluslararası ilişkileri hızlı bir şekilde bir disiplin hâline getirmiş olması dikkat çekilmesi gereken noktadır. Çünkü uluslararası ilişkiler disiplinindeki realizmin bu büyük etkisi, uluslararası alanda ülkelerin dış politikalarına da yansımaya başlamaktadır. Bu noktada yeni kurulmuş olan cumhuriyetin uluslararası alanda gerçekleştirdiği politikalar ve bu politikaların realizm açısından değerlendirilmesi bizim için önemli bir nokta teşkil etmektedir. Uluslararası ilişkiler disiplininin oluşmaya başladığı bu evrede Türkiye'nin nasıl bir uluslararası ortamda bulunduğu ve karşılaşılan uluslararası sorunlara dair nasıl politikalar oluşturulduğu realizm açısından değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu değerlendirmedeki amaç, incelenen dönemdeki uluslararası olaylara karşı oluşturulan politikalarda realizmin etkisinin olup olmadığı ve eğer realizmin etkisi varsa hangi temel özelliklerine göre politikaların oluşturulduğunu ortaya koymaktır. Ayrıca bu inceleme ilgili dönemin Türk dış politikasının oluşturulmasında izlenen diplomasiyi ve bu diplomasinin başarılı olup olmadığını da bizlere verecektir.
Özet (Çeviri)
International relations have become a discipline since the crises that arised between two wars, and today it emerges as an important branch of science that examines interstate relations. Debate of idealism-realism is an important point in the first phase of this discipline. It is worth noting that realism has rapidly transformed international relations into a discipline with the principles it put forward in this discussion. Because, this great effect of realism in the discipline of international relations have began to reflect on the foreign policies of the countries in the international arena. At this point, an important point for us is that the policies of the newly established Republic internationally and the evaluation of these policies in terms of realism. At this stage when the discipline of international relations begins to emerge, it's been tried to evaluate that Turkey's place in the international area and how policies had been developed regarding the international problems encountered. The purpose of this evaluation is to reveal whether or not realism has an effect on the policies created against international events in the period under examination, and if realism has an effect, according to which basic characteristics. In addition, this examination will give us the diplomacy followed in the formation of Turkish foreign policy during this period and whether this diplomacy was successful or not.