Çocuklarda, thoracoabdominal bölgenin major anatomik yapılarının, yüzey anatomisi ile karşılaştırılması
Comparison of major anatomical structures of thoracoabdominal region with surface anatomy in children
  1. Tez No: 663257
  2. Yazar: UMUT ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik anatomi, Yüzey anatomisi, Thorax, Abdomen, Radyolojik anatomi, Pediatric anatomy, Surface anatomy, Thorax, Abdomen, Radiologic anatomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Yüzey anatomi bilgisi, klinikte hasta değerlendirmesinde, invaziv girişimlerde ve cerrahi insizyonların yapılmasında önemlidir. Çalışmamızda çocuklarda thorax ve abdomendeki major oluşumların yüzey anatomisiyle ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Çalışmamızda 0-18 yaşları arasındaki sağlıklı çocuklara ait 129'u abdominal, 127'si thoracal bölgeye ait toplam 256 bilgisayarlı tomografi görüntüsü incelendi. Olgular yaşa göre 0-3,4-7,8-11,12-14 ve 15-18 olarak 5 gruba ayrıldı. Thorax ve abdomen'deki major vasküler yapıların, böbreklerin, dalağın, kalbin, akciğerlerin, m.diaphragmanın ve anatomik düzlemlerin yüzey anatomisi belirlendi. En büyük yaş grubunda truncus coeliacus, a.mesenterica superior(AMS), bifurcatio aortae ve a.renalis sinistra daha alt düzeyde, v.cava inferior oluşumu ise en küçük yaş grubunda planum medianum'a (PM) daha yakın bulundu. Böbreğin pozisyonu sağda T12-L3, solda ise T11-L3 seviyesinde bulundu. Hilum renalis(HR) sağ'da L2, solda L1 ve L2 seviyelerinde bulundu. Her iki böbreğin en sık costa XII ile komşu olduğu bulundu. Dalak costa VIII-XI düzeyinde ve linea axillaris mediana'nın anterior'unda bulundu. Hilum renalis'ler ve fundus vesicae fellae, planum transpyloricum'un altında, bifurcatio aortae ise planum supracristale'nin yukarısında bulundu. Vv. brachiocephalicae küçük yaşlarda art.sternoclavicularisin(Art.SC) lateralinde, büyük yaşlarda posteriorunda oluşmaktadır. VCS, Art.SC ile cartilago costalis(CC) I düzeylerinde oluşmakta ve spatium intercostale(Sİ) II - CC III düzeylerinde atrium dextrum ile birleşmektedir. Apex cordis, Sİ IV-Sİ V seviyelerinde ve PM'nin 4,7-7,6 cm uzağındadır. Tüm yaş gruplarında foramen venae cavae T8 den alt seviyede, hiatus aorticus T12 seviyesinde bulunmuştur. Hiatus oesophageus 0-7 yaşlarında T10 düzeyinden yukarıda bulunmuştur. Bulgularımızın klinikte çocuklarda dalağın ve kalbin değerlendirmesine, diyafram eventrasyonların tanımlanmasına, santral venöz kateterizasyon, göğüs tüpü yerleştirilmesi gibi uygulamalar ile pediyatrik ürolojideki prosedürlere katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Accurate knowledge of surface anatomy is important for physical examination of patients, invasive procedures, and surgery. We aimed to determine the association of major anatomical structures of the thorax and the abdomen with surface anatomy in children. A total of 129 abdominal and 127 thoracic computer tomography scans belonging to healthy children aged 0-18 were analyzed. Patients were divided into 5 groups according to age. Surface anatomy of major vascular structures in the thorax and the abdomen, the kidneys, the spleen, the heart, the lungs, the diaphragm, and anatomical planes were determined. In the oldest group, truncus coeliacus, a.mesenterica superior, bifurcatio aortae, and a.renalis sinistra were found at a lower level. Formation of v.cava inferior was found closer to the planum medianum(PM) in the youngest group. The position of right kidney was found between T12-L3 levels and of left was found at T11-L3 levels. The right hilum renalis(HR) was found at L2 and the left was at L1 and L2 levels. The spleen was at the costa VIII-XI levels and anteriorly to linea axillaris mediana. HR and fundus vesicae felleae were below the planum transpyloricum and bifurcatio aortae was above the planum supracristale. Vv. brachiocephalicae formed lateral to art.sternoclavicularis(Art.SC) in younger ages, while they formed posterior to it in older ages. V.cava superior formed at the levels of Art.SC and cartilago costalis(CC) I and merged with the atrium dextrum at levels of spatium intercostale(Sİ) II -CC III. Apex cordis was found at Sİ IV-Sİ V levels. Distance of apex cordis to the PM were ranged between 4,7-7,6 cm in age groups. In all age group, foramen venae cavae was found at lower than T8 level and hiatus aorticus was at T12 level. Hiatus oesophageus was found at above T10 level in 0-7 years. We think that our findings will contribute to physical examination of the spleen and the heart, diagnosing diaphragmatic eventrations, invasive procedures such as central venous catheterization, chest tube insertion and procedures in pediatric urology.