Sicill-i Ahvâl kayıtlarına göre Orta Anadolu (Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Aksaray) doğumlu gayrimüslim Osmanlı devlet memurları
Real estate Ottoman state born in Central Anatolia (Nevşehir, Kırşehir, Niğde and Aksaray) according to Sicill-i Ahvâl records
  1. Tez No: 663328
  2. Yazar: ZEYNEP ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Sicill-i Ahvâl Defterleri, Memurlar, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Ottoman State, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Sicill-i Ahval Notebooks, Officers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sicill-i Ahvâl defterleri Osmanlı Devleti'nde memurların biyografilerinin tutulduğu resmi belgelerdir. Bu çalışmada Sicill-i Ahvâl defterleri kullanılarak Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Aksaray doğumlu gayrimüslim memurların biyografileri incelenmiştir. XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı ile birlikte hız kazanan modernleşme sürecinde merkezileşme faaliyetleri bürokraside de reformların yapılmasını zaruri kılmıştır. Bu bağlamda II. Mahmut döneminde devlet memurlarının biyografileri resmi olarak tutulmaya başlanmıştır. II. Abdülhamit döneminde 1879 yılında da Sicill-i Ahvâl Komisyonu kurularak binlerce memurun sicil kayıtları defterlere kayıt edilmiştir. Bu süreç içinde yayımlanan nizamnamelerde defterlerin nasıl tutulacağı hakkında bilgiler verilmiştir. Sicill-i Ahvâl kayıtları sadece memurların hal tercümelerinin yazılı olduğu bir belge değil aynı zamanda dini ve etnik yapıları, görev yaptıkları şehirlerin iktisadî ve idarî durumları hakkında da bilgi veren belgelerdir. Bu belgeler Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivi'nde bulunmaktadır. Adı geçen arşivden temin ettiğimiz belgeler çalışmamızın da ana materyalini oluşturmaktadır. Bu çalışmada Sicill-i Ahvâl Defterlerinde kayıtlı Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Aksaray doğumlu gayrimüslim devlet memurlarının biyografileri incelenmiştir. Memurların hangi yılda doğdukları, hangi okullarda okudukları, bildiği veya aşina oldukları diller, kültürel ve eğitim durumları hakkında bilgiler içermektedir. Bu bilgilerin yansıra hangi görevlerde bulundukları, aldıkları maaşlar, gösterdikleri üstün gayretlerden dolayı kendilerine tevcih edilen rütbe, nişan ve madalya ile ödüllendirilmeleri ile ceza alıp almadıkları da biyografilerinde yer alan diğer hususları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
İn ottoman Empire Sicill-I Ahvâl books are official documents in which biographies of officials are recorded. The biographies of non-muslim officials who were born in Nevşehir, Kırşehir, Niğde and Aksaray were examined by using the Sicill-i Ahvâl registry books. İn 19th century in Ottoman Empire during the rationalization period that accelerated along with imperial edict of Gülhane, centralization activities also made reforms compulsory in wreaucracy. In the period of Abdülhamit II. biographies of state officials were recorded officials were recorded officially. In 1879 registersof thousand of officials were recorded in after founding commission of Sicill-i Ahvâl. How the registeries were supposed to be recorded was stated in the published documents of constitution. These documents were not only informing about the life history of the cities where they worked. Sicill-i Ahvâl records, which give service to the researchers in the other archive of the prime ministry, constitute the backbone of this study. In this study biographies non-müslim state officials, who were from Nevşehir, Kırşehir, Niğde and Aksaray, have been analyzed. This study gives information about when the officials were born in which schools they had educationi the languages that they spoke or were familiar with their culture end education. Because of the fact that datas such as their occupations, their salaries, degrees that they got for their outstanding efforts, their being rewarded with achievements, and medallion and if they were fined or not were recorded in their biographies, this sets light to us and their period.