Philippe de Mézières'in hayatı ve gerçekleşmeyen rüyası: Türklere karşı Haçlı Seferi projesi
The life and unreal dream of Philippe de Mézières: His Crusade project against the Turks
  1. Tez No: 663329
  2. Yazar: MURAT ÇAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÜLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Philippe de Mézières, Haçlı Seferi Projesi, Kutsal Topraklar, Osmanlı Devleti, Memluklar, Philippe de Mézières, Crusade Project, Holy Land, Ottoman Empire, Mamelukes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Philippe de Mézières birkaç Haçlı seferine katılmış eski bir şövalye, deneyimli bir diplomat, kalemi kuvvetli bir yazar ve tutkulu bir Haçlı seferi teorisyeniydi. Ömrünün kayda değer bir kısmını Doğu'da geçiren ve pek çok tarihi olayda önemli rol alan eski şövalye, 1380 yılında siyasi kariyerine son vererek Celestine Manastırı'na çekildi. Bu, onun için son değil yeni bir başlangıçtı. Zira kılıcını bırakmış olsa da yerine kalemini kuşanmıştı. 25 yıl süren manastır hayatından geriye birçok eser ve ideal bıraktı. En büyük ideali Kutsal Toprakların bir gün yeniden Hristiyanların elinde olduğunu görmekti. Bu arzusunu gerçeğe dönüştürecek yegâne şeyin, genç yaşlarından itibaren kurulması için uğraştığı şövalyelik tarikatı olduğuna inancı tamdı. 1389 yılında VI. Charles'a sunduğu Songe du vieil pèlerin adlı eserinde bir adım daha attı. Eserin sonuna bir Haçlı seferi projesi ekleyen Philippe de Mézières, Katolik Hristiyanların tamamının katılacağı bir Haçlı seferi tasarladı. İddia ettiğine göre, kralın ve Hristiyanların bu talimatları uygulaması halinde Türklerin kontrolünde olan Kutsal Toprakların kurtarılması kaçınılmaz olacaktı. Bunun üzerine bir de en ince ayrıntılarını düşündüğü şövalyelik tarikatı kurulacak olursa, Haçlıların Doğu'da yaşadığı parlak yıllar artık anılarda kalmayacaktı. XIV. yüzyıl Avrupa'sında Pierre Dubois, Marino Sanudo Torsello, Guillaume d'Adam gibi Haçlı seferi teorisyenleri ve Petrarca, Geoffrey Chaucer, Eustache Deschamps gibi Orta Çağ edebiyatının önemli isimleri sonu gelmez savaşların, salgın hastalıkların ve dini ayrılıkların ortasında bir arada yaşamak zorundalardı. Eserlerinde kendisinden“Yaşlı Hacı”olarak bahseden Philippe de Mézières yaşamı, fikirleri ve eserleriyle adını bu iki listeye de yazmayı başardı.
Özet (Çeviri)
Philippe de Mézières was an old knight who participated a few Crusades, an experienced diplomat, a good writer and a passionate Crusade theorist. The old knight, who spent a significant part of his life in the East and witnessed many historical events, cloistered in 1380 at Celestine Monastery, after terminated his political career. For him this event was not the end, it was the beginning. Even tough he had left his sword, he girded on his pen instead. He had behind many writings and ideals from 25 years of monastic life. His supreme ideal was to see that Christians were once again dominating the Holy Land. He believed that the only thing that would make this dream a reality was the order of chivalry, which he strived to create since his young age. He took another step in his work Songe du vieil pèlerin, which he presented to Charles VI in 1389. Philippe de Mézières who had added a Crusade project at the end of his work, he planned a Crusade in which all Catholics would participate. Allegedly, if these instructions followed by the king and the Christians, the Holy Land which was under control of the Turks, will be recovered. And if the order of chivalry, which he considered in every details, will constituted, the bright times the Crusaders lived in the East would no longer remained in memories. In 14th century, in Europe, Crusader theorists such as Pierre Dubois, Marino Sanudo Torsello, Guillaume d'Adam and major Medieval Literary names such as Petrarca, Geoffrey Chaucer, Eustache Deschamps they had to coexist in the midst of unending wars, epidemics, and schisms. Philippe de Mézières, who described himself as an“Old Pilgrim”in his works, managed to write his name on both lists with his life, ideas and works.