Spinal anestezi ile seksiyo operasyonu olan gebelerin maternal serebral oksijenizasyonu ve transabdominal fetal oksijenizasyonunun, yenidoğan apgar skoru ve serebral oksijenizasyonu ile ilişkisi
Maternal cerebral oxygenization and transabdominal fetal oxygenization of pregnances with sexio operation under spinal anesthesia relationship with apgar score and cerebral oxygenization in the newborns
- Tez No: 663373
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, serebral oksijenizasyon, fetal oksijenizasyon, APGAR skoru, Cesarean section, cerebral oxygenation, fetal oxygenation, APGAR score
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Sezaryen cerrahisi esnasında gebelerde spesifik komplikasyonlar gelişip anne ve bebek sağlığı etkilenebilir. Doğum öncesi dönemde yaşanacak bu hadiselerle plasenta hipoksik hale gelirse, fetüs için ciddi komplikasyonlara yol açabilecek hipoksi, serebral palsi, nörolojik sekeller ve ölüm görülebilir. Böylece fetusun oksijenlenme durumunun değerlendirilmesi için fetal durumun belirlenmesi kritik önemdedir. Yenidoğanlarda APGAR skorunun ve serebral oksijenizasyonun bozulmasının noninvaziv metodlarla erken tanısı ve erken müdahalesi fetal hipoksik hasarı önleyebilir, böylece bu hastalarda yenidoğan yoğun bakım yatışları, yenidoğan entübasyonu olası morbidite ve mortalite azaltılabilir. Çalışmamızda gebe hastalarda spinal anestezi altında Near İnfrared Spectrometry (NIRS) tekniği ile serebral ve transabdominal fetal oksijenizasyon ölçümlerinin yenidoğan APGAR skoru ve yenidoğan serebral oksijenizasyon ölçümleri ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü Şişli Hamidiye Etfal E.A.H Kadın Doğum Kliniğine başvuran ASA I-II grubu 18 yaş üstü, elektif sezaryen planlanan, spinal anestezi altında seksiyo operasyonu olacak hastalar prospektif olarak planlanarak çalışmaya kabul edildi. Power analiz sonucuna göre örneklem büyüklüğü alfa anlamlı seviyesi 0,05, beta 0,90 olarak 111 hasta belirlendi. Operasyon odasına alınan hastaların demografik verileri (yaş, boy, kilo, gebelik haftası) kaydedildi. Rutin monitorizasyonda kalp tepe atımı (KTA), ortalama arter basıncı (OAB), oksijen saturasyonu (SPO2), maternal serebral oksijenasyon (mcRSO2), transabdominal fetal oksijenizasyon (tRSO2) ile monitorize edilerek operasyon sonuna kadar takip edildi ve kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda mcRSO2 1.dk, 5.dk, 10.dk, 15.dk değerleri başlangıç değerine göre anlamlı düşük bulundu, ortalama arter basınç değişimi 1.dk, 5.dk, 10.dk, 15.dk değerleri anlamlı düşüktü, mcRSO2 ve OAB arasında anlamlı pozitif korelasyon (p 0.05) gözlenmemiştir. Sonuç: Spinal anestezi uygulanan gebelerde annede serebral ve transabdominal fetal oksijenizasyon bulgularının yenidoğan serebral oksijenizasyon değişiklikleri ile ilişkisi tespit edilmedi. Transabdominal fetal oksijenizasyon bulguları ile AGAR skoru arasında anlamlı korelasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: During the cesarian section, specific complications may develop in pregnant women, affecting both maternal and infant health. Hypoxia, cerebral palsy and neurological sequelae, which may lead to serious complications for the fetus, and death may occur if the placenta becomes hypoxic due to the complications in the prenatal period. Therefore, in order to evaluate the oxygenation status of the fetus determination of fetal status has critical importance. Early diagnosis and early intervention of APGAR score and impairment of cerebral oxygenation with noninvasive methods in newborns can prevent fetal hypoxic damage, thereby reducing neonatal intensive care admissions, neonatal intubation, possible morbidity and mortality in these patients. In our study, we aimed to investigate the relationship between the cerebral and transabdominal fetal oxygenation measurements by NIRS technique under spinal anesthesia and the measurements of APGAR score and cerebral oxygenation in the newborns. Materials and Methods: Patients in ASA I-II group, who were over 18 years of age, were planned for the elective cesarian section under spinal anesthesia, and who presented to the Health Sciences University, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic, were planned prospectively and included in the study. According to the results of the power analysis, 111 patients were determined with the sample size alpha significant level of 0,05 and beta level as 0,90. The demographic data (age, height, weight, gestational week) of the patients taken to the operation room were recorded. In routine monitoring, peak heart rate (PHR), mean arterial pressure (MAP), oxygen saturation (SPO2), maternal cerebral oxygenation (mcRSO2) and transabdominal fetal oxygenation (tRSO2) were monitored until the end of the operation, and they were recorded. Results: In our study, the values of mcRSO2 at 1 min, 5 min, 10 min, 15 min were found to be significantly lower compared to the initial value. The mean arterial pressure change values at 1. min, 5 min, 10 min, 15 min were significantly lower. A significant positive correlation was observed between mcRSO2 and MAP (p 0.05). Conclusion: It was observed that the cerebral and transabdominal fetal oxygenation findings in mothers, who underwent spinal anesthesia, had no relationship with the cerebral oxygenation changes in the newborns. A significant correlation was found between transabdominal fetal oxygenation findings and the AGAR score.