Üriner sistem enfeksiyonlarında enterobacterales ailesi etkenlerinin karbapenem direnci sıklığı ve direnç mekanizmalarının araştırılması
Investigation of carbapenem resistance frequency and resistance mechanisms of enterobacterales family in urinary tract infections
- Tez No: 663374
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVRİYE GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, Enterobacterales, Karbapenem direnci, CIM, PCR, Urinary system infection, Enterobacterales, Carbapenem resistance, CIM, PCR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Üriner Sistem Enfeksiyonlarında Enterobacterales Ailesi Etkenlerinin Karbapenem Direnci Sıklığı ve Direnç Mekanizmalarının Araştırılması Amaç: Çalışmamızda üriner sistem örneklerinden izole ettiğimiz karbapenem dirençli Enterobacterales kökenlerinde, genotipik/fenotipik yöntemlerle direncin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Temmuz 2019-2020 sürecinde üriner sistem örneklerinden izole edilen, 46 Enterobacterales kökeni karbapenem direnci tespiti için CIM ve modifiye CIM uygulanmıştır. blaOXA-48, blaNDM, blaVIM, blaKPC, blaIMP genlerinin saptanması multipleks PCR'la gerçekleştirilmiştir. Karbapenem dirençli olan ve araştırılan karbapenem direnç geni saptanmayan olgulara tüm genom analizi yapılmıştır. Bulgular: 3242 Enterobacterales kökeninin 150 (%5)'si karbapenem dirençli saptanmış, 46'sı çalışmaya alınmıştır. Kökenlere CIM uygulandığında, 2 ve 4 saatlikte 43 (%94) köken pozitif bulundu. Modifiye CIM uygulandığında 4 saatlikte 44 (%97), 2 saatlikte 43 (%94) köken pozitif bulundu. PCR'la araştırılan direnç genlerinden blaOXA-48, blaNDM saptanırken blaVIM, blaKPC, blaIMP bulunamadı. blaOXA-48 %54 (25), blaNDM %26 (12), blaOXA-48 ve blaNDM birlikteliği %13 (6)'tü, %7 (3)'sinde ise araştırılan genlerden hiçbiri saptanmadı, bu kökenlere tüm genom analizi yapıldı. 1.kökende blaOXA-534, blaCMY-99 ve blaKPC-3, 2.kökende blaOXA-370 bulunurken 3.kökende direnç geni saptanmadı. Sonuç: İdrar kültürlerindeki Enterobacterales üyelerinde karbapenem direnci yüksek bulunmuştur. En sık direnç geni blaOXA-48 olmasına rağmen blaNDM-1 de sık olarak saptanmıştır. Ülkemizde daha önce belirlenmeyen direnç genleri belirlenmiştir. Direnç oranlarını takip etmek ve mekanizmaları saptamak bu etkenlerin yayılımı konusunda ve tedavi yaklaşımı belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. IX
Özet (Çeviri)
Investigation of Carbapenem Resistance Frequency and Resistance Mechanisms of Enterobacterales Family in Urinary Tract Infections Objectives: To determine the carbapenem resistance in Enterobacterales strains isolated from urinary system samples by genotypic/phenotypic methods. Method: CIM and modified CIM were applied to 46 Enterobacterales strains isolated from urinary tract samples between July 2019 and july 2020. blaOXA-48, blaNDM, blaVIM, blaKPC, blaIMP genes were investigated by multiplex PCR. Samples whithout resistance genes were analysed by whole genome sequensing. Results: 150 (5%) of 3242 Enterobacterales strains were found to be carbapenem resistant, 46 were included in the study. According to CIM, 43 (94%) strains were found positive at 2 and 4 hours. According to modified CIM, 44 (97%) strains were found positive in 4 hours and 43 (94%) in 2 hours. While blaOXA-48, blaNDM were detected among the resistance genes investigated by PCR, blaVIM, blaKPC, blaIMP were not found. blaOXA-48), blaNDM and blaOXA-48 and blaNDM combination were found in 54% (25 strains), 26% (12 strains), 13% (6 strains) percentages, respectively. In 7% (3) none of the investigated genes was detected and whole genome sequencing was performed. blaOXA-534, blaCMY-99 and blaKPC-3 genes in strain 1, blaOXA-370 gene in strain 2 and no resistance gene in strain 3 was detected. Conclusion: Carbapenem resistance was high in Enterobacterales strains isolated from urinary samples. Although the most frequent resistance gene was blaOXA-48, blaNDM-1 was also detected frequently. We identified resistance genes that were not previously detected in our country. Following up the rates and mechanisms of resistance is valuable to determine the spread and the therapeutic approach of these pathogens. XI