Hepatosellüler karsinom tanılı hastalarda tedavi modaliteleri ile mortalite arasındaki ilişki
Relationship between treatment modalities and mortality in patients with hepatocellular carcinoma
  1. Tez No: 663433
  2. Yazar: EMRE ÇÖLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE DERVİŞ HAKİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hepatosellüler, karsinom, HBV, tedavi, sağkalım, HCC, hepatocellular, carcinoma, HBV, treatment, survival, HCC
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: HCC dünya genelinde en sık görülen kanserler arasında 5. sırada yer almaktadır ve yılda yaklaşık olarak 500.000'den fazla ölüme yol açmaktadır. HCC etiyolojisi ve insidansı dünya üzerinde benzer değildir ve altta yatan karaciğer hastalığının prevelansına göre farklılıklar gösterir. Türkiye'de en sık etiyoloji HBV başta olmak üzere viral hepatitlerdir. Gereç Yöntem: Bu çalışma 01.01.2008 – 01.07.2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takip edilmekte olan HCC tanılı 53 hasta ile yapılmıştır. Dosyalar 01.07.2020-01.11.2020 tarihleri arasında retrospektif olarak incelenmiştir. 18 yaş üstü olup MRG ya da BT bulguları ile HCC tanısı olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. 18 yaş altındaki hastalar ve HCC dışındaki sebeplerle yatışı yapılan hastalar araştırmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki 53 HCC'li hastanın 43 (%81,1)'ü erkek ve 10 (%18,9)'u kadındır. Hastaların yaş ortalaması 70,8±12,6 (minimum/maksimum=42/95) olarak saptandı. Tedavi modalitesi, etiyoloji, cinsiyet ve sağkalım arasında fark saptanmadı. Child-Pugh evresi ve nodül sayısı sağkalımı etkilemekteydi. Sonuç: Çalışmamızda hastaların tedavi öncesi tümör çapı, BCLC evresi, Child Pugh evresi, tutulum şekli, serum sodyum düzeyi, INR, GGT/ALP oranı ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Cinsiyet, etiyoloji, sirotik zemin varlığı/yokluğu, düzenli takip olup olmama durumu, uygulanan tedavi yöntemi, serum AST, ALT, GGT, APTT, AFP, albümin ve total bilirubin düzeyleri ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Bizim çalışmamız 53 hasta ile yapılmış olup HCC'de tanı yöntemi, laboratuvar parametreleri ve tedavi modalitelerine göre sağkalım arasında ilişki için daha geniş vaka serilerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: HCC ranks 5th among the most common cancers worldwide and causes approximately more than 500,000 deaths per year. The etiology and incidence of HCC are not similar worldwide and differ according to the prevalence of the underlying liver disease. Viral hepatitis, particularly HBV is the most common etiology in Turkey. Material and Method: This study was conducted with 53 patients diagnosed with HCC who were being followed up in the Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi between 01.01.2008-01.07.2020. The files were reviewed retrospectively between 01.07.2020-01.11.2020. Patients older than 18 years of age with a diagnosis of hepatocellular carcinoma with MRI or CT findings were included in the study. Patients under 18 years of age and patients hospitalized for reasons other than hepatocellular carcinoma were not included in the study. Results: Of the 53 patients with hepatocellular carcinoma in our study, 43 (81.1%) were male and 10 (18.9%) were female. The mean age of the patients was found to be 70.8 ± 12.6 (min / max = 42/95). There was no difference in treatment modality, etiology, gender and survival. Child-Pugh stage and number of nodules affected survival. Conclusion: In our study, a significant relationship was found between the pre-treatment tumor size, BCLC stage, Child Pugh stage, type of involvement, serum sodium level, INR, GGT / ALP ratio and survival. No significant relationship was found between gender, etiology, presence / absence of cirrhotic background, regular follow-up, treatment method, serum AST, ALT, GGT, APTT, AFP, albumin and total bilirubin levels and survival. Our study was conducted with 53 patients, and larger case series are needed for the relationship between survival according to diagnosis method, laboratory parameters and treatment modalities in HCC.