HPV16-HPV18 ve diğer HPV+ hastalarda smear endoservikal küretaj ve kolposkopi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of smear endoservical curetage and colposcopy results in HPV16-HPV18 and other HPV + patients
- Tez No: 663434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE SİNAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cervical Cancer, Colposcopy, Endocervical curettage, Human Papilloma Virus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
AMAÇ: HPV pozitifliği ile başvuran hastalarda HPV tip prevalans belirlenmesi, HPV genotiplerine göre yapılan smear, endoservikal küretaj (ECC) biyopsi ve kolposkopik biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi ve ECC etkinliğinin araştırılması amaçlandı. GEREÇ YÖNTEM: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Temmuz 2018 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında HPV +' liği olan 30-65 yaş arası 444 kadın hasta değerlendirilmiştir. HPV+ olan hastalar HPV türlerine göre 16,18,16+18 , 16 ve18 dışı high risk ve low risk olarak gruplandırılmıştır.Hastaların demografik özellikleri, smear , ECC ve kolposkopi sonuçları retrospektif değerlendirmeyle kayıt altına alınıp kıyaslanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 40,84±8,60 yıl , gravida 2,71±1,93 , parite 2,11±1,63 Sigara kullanma oranı 149 %33.56 olarak tespit edilmiştir. En sık HPV16+ (%36.71) izlendi bunu HPV18+ ( %13.06) ve High risk HPV türleri pozitifliği 31, 33, 45, 51, 52 (%42.34) izledi. Low riskli HPV pozitif hasta oranı %3.15 bulundu. Düşük riskli HPV ile enfekte hastalarda en çok 6, 11 ve 70 türleri tespit edildi. HPV 16 ve 18 dışı yüksek riskli HPV tiplerinde CIN2+ lezyonların %11.27 oranında görüldüğü izlenildi. 7 hastada ECC sonuçları kolposkopi sonuçlarının aksine CIN2+ olarak izlenildi. SONUÇ: Sonuç olarak özellikle HPV 16 baskın olmakla birlikte, HPV 18 ve diğer yüksek riskli HPV genotipleri de CIN2 veya üzeri lezyonlar ve servikal kanser açısından risk oluşturmaktadır. Yapılan endoservikal küretaj ve kolposkopik biyopsi karşılaştırmasında kolposkopik sonuçlarda izlenilmeyen CIN2+ lezyonların endoservikal küretajla ortaya koyulabileceği izlenilmiştir. Ülkemizde HPV DNA prevalansı ve ECC etkinliğinin araştırılması amaçlı benzer demografik özelliklere sahip grupların katıldığı ve standart bir yöntemin kullanıldığı, bölgesel sosyokültürel özelliklerin gözetildiği, daha geniş hasta populasyonlarının olduğu daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. ANAHTAR KELİMELER: Serviks kanseri, Kolposkopi, Endoservikal Küretaj, Human Papilloma virus
Özet (Çeviri)
Aim : It is aimed to determine the HPV type prevalence at the patients applying with the HPV positivity ; to evaluate the results of smear, endocervical curettage ECC biopsy and colposcopic biopsy and to investigate the ECC efficiency. Materials and Methods: At the Gynecology and Obstetrics Clinic of Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital; 444 female patients having HPV positivity at 30-65 age range were evaluated between July, 2018 and July, 2020. According to HPV types, HPV positive patients were seperated into 16, 18, 16+18, except16 and 18 high risk and low risk groups. Patients' demographic features, smear, ECC and colposcopy results were compared via recording with retrospective evolution. Results: It was determined as the average age 40,84±8,60, gravida 2,71±1,93, parity 2,11±1,63 smoking ratio 149 (%33,56) HPV 16+ (%36.71) was monitored most. The next ones were HPV18+(13.06) and high risky HPV types positivity (31,33,45,51,52)(%42.34) The rate of low risky HPV positive patients as found as %3.15. At low risky HPV positive patients types 6,11 and 70 were determined the most frequently. At high risky HPV types except HPV 16 and 18, CIN2+ lesions were monitored at the ratio of %11.27. At seven patients, ECC results were monitored as being CIN2 positive by contrast to colposcopy results. Conclusion: As a result, especially HPV 16 as well as being dominant, HPV18 and other high risky HPV genotypes pose a risk with regard to CIN2 or upper lesions and cervical cancers. At comparison of the endocervical curettage and colposcopic biopsy, it was monitored that CIN2+ lesions which was not found at the colposcopic results could be revealed by endocervical curettage. In our country, it is necessary to make more extended studies with larger patient populations in which local and sociocultural features regarded, a standard method used, groups of similiar demographical characteristics attended; with the aim of researching for HPV DNA prevalence and ECC efficiency.