Düzenli egzersiz yapan bireylerin egzersiz bağımlılığı ile yaşam kalitesi ilişkisinin tespiti
Determination of the relationship between exercise dependence and quality of life of regular exercise individuals
- Tez No: 663672
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz Bağımlılığı, Yaşam Kalitesi, Spor, Sağlık, Exercise Addiction, Quality of Life, Sport, Health
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı düzenli egzersiz yapan bireylerin egzersiz bağımlılığı düzeyleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini İstanbul Anadolu yakasındaki Erenköy ilçesinin Sahrayıcedit Mahallesinde bulunan özel sağlık ve fitness spor merkezlerinde düzenli olarak egzersiz yapan bireyler oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu evren içerisinde kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen düzenli egzersiz yapan 400 (160 kadın 240 erkek) sağlıklı bireyler oluşturmaktadır. Çalışmada demografik anket formu kullanılarak toplanan veriler ve araştırmanın verileri Hausenblas ve Downs (2002) tarafından geliştirilen Yeltepe ve İkizler (2007) Türkçe'ye uyarlanan“Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği-21”ve Eser ve diğerlerinin (1999) Türkçe'ye uyarlamış olduğu Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu“(WHOQOL-BREF)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve pearson korelasyon analizleri kullanılarak çözümlenmiştir. Egzersiz katılımcıların egzersiz bağımlılığının cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek grubu, BKİ, egzersize başlama sebeplerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca yaş grubu, haftalık egzersiz yapma sıklığı ve egzersiz yapılan saat değişkenlerine göre anlamlı ilişkiler gösterdiği tespit edilmiştir. Egzersiz katılımcılarının yaşam kalitelerinin meslek grubu, egzersize başlama sebepleri değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği buna karşılık katılımcıların yaşam kalitelerinin cinsiyet, eğitim düzeyi ve BKİ değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca yaş grubu ve haftalık egzersiz yapma sıklığı ve egzersiz yapılan saat değişkenlerine göre anlamlı ilişkiler gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre egzersiz katılımcılarında egzersiz bağımlılığı ile yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between exercise dependence levels and quality of life of individuals exercising regularly. The research was conducted with descriptive scanning model. The population of the study consisted of individuals exercising regularly in private health and fitness sports centers located in Sahrayıcedit Neighborhood of Erenköy district of Istanbul Anatolian side. The sample consisted of 400 healthy individuals (160 female and 240 male) exercising regularly in this universe. In the study data collected by using demographic survey sheet and“Exercise Dependence Scale-21”which was developed by Hausenblas and Downs (2002) and adapted in to Turkish by Yeltepe and Ikizler (2007) and in order to determine the World Health Organization Quality of Life Questionnaire“(WHOQOL-BREF)”adapted to Turkish by Eser and others (1999) was used. The data were analyzed by using descriptive statistics, independent groups t-test, one-way analysis of variance and pearson correlation analysis. It was determined that exercise dependence of exercise participants showed significant differences according to gender, education level, occupational group, BMI, reasons for starting exercise. In addition, it was found that there were significant relationships according to age group, frequency of weekly exercise and hours of exercise. It was found that the quality of life of the exercise participants varied according to the occupational group, the reasons for starting the exercise, whereas the quality of life of the participants did not differ statistically according to gender, education level and BMI variables. In addition, it was found that there were significant relationships according to age group and weekly exercise frequency and hours of exercise. According to the findings of the study, it was concluded that there was a significant relationship between exercise dependence and quality of life in exercise participants.