Bingöl ilinde yetişen dut genotiplerin bazımeyve özellikleri ile çeliklerininköklendirilme imkânlarının araştırılması
Investigation of some fruit characteristics androoting possibilities of reproduction of mulberrygenotypes growing in Bingol province
- Tez No: 663810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pomoloji, köklendirme, çoğaltma, Bingöl, Pomology, rooting, reproduction, Bingol
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırma, Bingöl Merkez ilçede yetişen dut genotiplerinin bazı meyve özelliklerini belirlemek ve çelikle çoğaltılabilmek imkanlarını araştırmak amacıyla yürütülmüştür. İlk yıl polülasyonu temsilen 10 meyve ağacından meyve örneği alınmıştır. Tartılı derecelendirme sonunda her renk meyvelerden meyve ağırlığı en yüksek olan tiplerden ikişer olmak üzere 6 tip çelik almak üzere belirlenmiştir. Bu 6 tipten ikinci yıl tekrar meyve örnekleri alınarak veriler birlikte değerlendirilmiştir. Meyvelerde ortalama meyve ağırlığı 2,3 g (BNG2) ile 3,35 g (BNG6), meyve eni 13,1 mm (BNG2) ile 16,8 mm (BNG6) ve meyve boyu 22,15 mm (BNG10) ile 25,9 mm (BNG1) arasında değişmiştir. Meyvelerde suda çözünür kuru madde miktarı 1,45-2,3 arasında bulunurken, pH değeri 4,95-6,5 ve titre edilebilir asit miktarı %1,1-3,85 arasında tespit edilmiştir. En iyi köklenme oranına beyaz dut çeliklerinde Temmuz dönemi 6000 ppm düzeyinde, kara dut tiplerinde Mart dönemi 6000 ppm düzeyinde ve mor dutlarda ise Kasım dönemi 4000 ppm düzeyinde karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine some fruit characteristics of mulberry genotypes grown in Bingöl Central district and to investigate the possibilities of reproduction by cuttings. In the first year, fruit samples were taken from 10 fruit trees to represent polulation. At the end of the weighted grading, 6 types of steel were determined to buy two from each color fruit, two from the ones with the highest fruit weight. Fruit samples were taken again in the second year from these 6 types and the data were evaluated together. Average fruit weight in fruits varied between 2.3 g (BNG2) - 3.35 g (BNG6), fruit width 13.1 mm (BNG2) - 16.8 mm (BNG6) and fruit length 22.15 mm (BNG10) - 25.9 mm (BNG1). While the amount of water-soluble dry matter in fruits was between 1.45-2.3, the pH value was found between 4.95-6.5 and the titratable acid content was between 1.1-3.85%. The best rooting rate was found at 6000 ppm in July period in white mulberry cuttings, 6000 ppm in March period in black mulberry types and 4000 ppm in November in purple mulberry types.