Diasporic identities of immigrants in Andrea Levy's Small Island and Nadeem Aslam's Maps for Lost Lovers
Andrea Levy'in Küçük Ada ve Nadeem Aslam'ın Kaybolan Sevgililere Yollar adlı romanlarında göçmenlerin diaspora kimlikleri
  1. Tez No: 663809
  2. Yazar: SILA ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKŞEN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen Edebiyatı, diaspora, kimlik krizi, Küçük Ada, Kaybolan Sevgililere Yollar, Immigrant Literature, diaspora, identity crisis, Small Island, Maps for Lost Lovers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin amacı, göç etmenin kimlik ve aidiyet oluşumu üzerindeki etkilerini Andrea Levy'in Küçük Ada (2004) ve Nadeem Aslam'ın Kaybolan Sevgililere Yollar (2004) başlıklı romanlarında Karayipli ve Asyalı karakterleri diaspora bağlamında analiz ederek araştırmaktır. İkinci Dünya Savaşı'nı izleyen yıllardan sonra, savaş zamanında Britanya'ya hizmet etmiş ya da Britanya sömürge eğitiminin etkisiyle büyümüş olan eski sömürge ülkelerindeki insanlardan Britanya'ya büyük çaplı bir göç hareketi vardı. Bu göçmenlerin zihniyetinin altında yatan fikir onları kucaklayan, rüyalar ülkesi olarak yüceltilen“anavatana”gidiyor olmaktı. Fakat bir diaspora topluluğun üyeleri olarak kendi topraklarından uzakta hayali Britanya'da yaşamaya başladıkça, kültürel, fiziksel ve psikolojik dışlanma ile karşı karşıya kalırlar ve bunun sonuncunda benlik yitiminin acılarını ve kayıp yuvanın sancılarını çekerler. Bu yeni topraklardaki sorunlarına ek olarak, kendi öz gelenekleri ile göç ettikleri ülkenin gelenekleri arasında sıkışmış hissederler. Dolayısıyla diaspora alanında yabancı kültürün değerlerinde kendilerine anlam bulmaya çalışırlar. Bu yüzden bu çalışma, Britanya'da yeni bir kimlik ortaya koyma çabalarının yanı sıra aidiyet duygusunu inşa etmeye çalışan Asyalı ve Siyahi göçmenlerin edebi temsillerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Ayrıca, bu tez diaspora kimliğin ve aidiyetin sabit bir kavram olmadığını, daha ziyade sürekli yenilenen, değişen ve gelişen bir olgu olduğunu analiz eder.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to explore the impact of migration on the construction of identity and belonging with reference to Andrea Levy's Small Island (2004) and Nadeem Aslam's Maps for Lost Lovers (2004) through the analysis of Caribbean and Asian characters in a diaspora context. After the years following the Second World War, there was a large-scale immigration movement of people from excolonies to Britain who, having served in the war effort or having been raised under the illusions of British colonial education. The underlying idea behind the mindset of immigrants was arriving at the“mother country”; a country that was welcoming them; a country idealised in the colonial imagination as a land of dream. As the members of a diasporic community begin to live in an“imaginary homeland”away from their country of origin, they encounter cultural, physical and psychological displacement in the host country, as a consequence of which they suffer the pangs of alienation and the pangs of lost home. In addition to the problematic relationship with a new land, they feel caught between the indigenous customs of their homeland and those of the motherland. They, thus try to find meaning for themselves in the values of a foreign culture in a diaspora space. Therefore, this thesis examines the literary representations of black and Asian immigrants who strive for asserting a sense of identity as well as securing a sense of belonging in Britain. The study deals with how diasporic identity and belonging are not pre-given or fixed but rather, are something always in constant processes of re/definition, re/construction and change.