Nekrotizan enterokolit hastalarında hemogram ve biyokimyasal parameterelerin tanı ve takipteki yeri
The position of hemogram and biochemical parameters in diagnosis and follow of necrotizing enterocolitis patients
- Tez No: 663986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS YOLBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: nekrotizan enterokolit, NEK, yenidoğan, hemogram, biyokimya, necrotizing enterocolitis, NEC, newborn, hemogram, biochemistry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Nekrotizan Enterokolit Hastalarında Hemogram ve Biyokimyasal Parameterelerin Tanı ve Takipteki Yeri Amaç: Çalışmamızda hemogram ve biyokimya laboratuvar parametrelerinin NEK tanı ve takipteki yeri değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 115 tane NEK tanılı ve 115 tane NEK'ten farklı tanıları olan hasta dahil edildi. Hastaların hemogram ve biyokimya laboratuvar bulguları Independent Samples T test, Paired Samples T test ve Chi Kare testleri kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: NEK hastalarında kontrol grubuna göre doğumda bakılan glukoz, ALT, AST, Na, K, HGB, HCT, PLT ve MPV ortalama düzeyleri anlamlı olarak daha düşük, WBC ortalama düzeyi anlamlı olarak daha yüksek saptanırken; lökopeni, lökositoz, hipoglisemi, AST yüksekliği, trombositopeni bulunan hastalarda NEK gelişme oranı anlamlı olarak daha yüksek, hiponatremi ve hiperkalemi olan hastalarda ise daha düşük saptandı. Eksitus olanlarda taburcu olanlara göre NEK tanı anında albümin, indirekt bilirubin, Ca, Na ve PLT ortalama düzeyleri anlamlı olarak daha düşük saptanırken; üre, kreatinin, AST, LDH, CK, Mg, K, PCT, WBC, PDW ve LYM ortalama düzeyleri ise anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Cerrahi tedavi yapılanlarda NEK tanı anındaki total ve indirekt bilirubin, Ca, Na ve PLT ortalama düzeyleri anlamlı olarak daha düşük saptanırken; glukoz, direkt bilirubin, ALT, CRP ve PCT ortalama düzeyleri ise anlamlı olarak daha yüksek saptandı. NEK tanı anında üre yüksekliği, hipermagnezemi, CRP yüksekliği, lökopeni ve lenfopeni bulunan hastalarda mortalite oranı anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Cerrahi tedavi yapılanlarda NEK tanı anında trombositopeni, ALT yüksekliği, AST yüksekliği, hipokalsemi, hiponatremi, hiperkloremi ve CRP yüksekliği oranı istatiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Sonuç: Hemogram ve biyokimya laboratuvar bulgularının doğru kullanıldığında NEK'in morbidite ve mortalitesinin azalabileceğini düşünmekteyiz ve bununla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Position of Hemogram and Biochemical Parameters in Diagnosis and Follow of Necrotizing Enterocolitis Patients Objective: In our study, the role of hemogram and biochemistry laboratory parameters in NEC diagnosis and follow-up was evaluated. Materials and Methods: 115 patients with NEC diagnosis and 115 patients with different diagnoses from NEC were included in our study. Hemogram and biochemistry laboratory findings of the patients were compared using Independent Samples T test, Paired Samples T test and Chi Square tests. Results: While the mean levels of glucose, ALT, AST, Na, K, HGB, HCT, PLT and MPV at birth were significantly lower in patients with NEC than in the control group, the mean WBC level was found to be significantly higher. The rate of NEC development was significantly higher in patients with leukopenia, leukocytosis, hypoglycemia, elevated AST, thrombocytopenia, and lower in patients with hyponatremia and hyperkalaemia. While the mean levels of albumin, indirect bilirubin, Ca, Na and PLT were found to be significantly lower in those who were discharged at the time of diagnosis of NEC; Mean levels of urea, creatinine, AST, LDH, CK, Mg, K, PCT, WBC, PDW and LYM were significantly higher. While the mean levels of total and indirect bilirubin, Ca, Na and PLT at the time of diagnosis of NEC were significantly lower in those who underwent surgical treatment; mean levels of glucose, direct bilirubin, ALT, CRP and PCT were significantly higher. The mortality rate was found to be significantly higher in patients with high urea, hypermagnesemia, high CRP, leukopenia and lymphopenia at the time of diagnosis of NEC. Thrombocytopenia, ALT elevation, AST elevation, hypocalcemia, hyponatremia, hyperchloremia and CRP elevation were statistically significantly higher in patients who underwent surgical treatment. Conclusion: We think that when the hemogram and biochemistry laboratory findings are used correctly, the morbidity and mortality of NEC may decrease and we believe that more studies should be done on this.