Örgütsel özdeşleşme ve iş stresi arasındaki ilişkide kişi-örgüt uyumunun aracı rolü: Bir uygulama
The mediating role of person-organization fit on the relationship between organizational identification and work stress: An application
- Tez No: 664294
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, İş Stresi, Kişi-Örgüt Uyumu, Erzurum, Organizational Identification, Work Stress, Person-Organization Fit, Erzurum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel özdeşleşme ve iş stresi arasındaki ilişkide kişi-örgüt uyumunun aracı etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda, çalışmanın birinci bölümünde örgütsel özdeşleşme, iş stresi ve kişi-örgüt uyumu kavramları ile alakalı kuramsal bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise oluşturulan model ve hipotezlerin test edilmesi amacıyla Erzurum ilindeki özel okullarda görev yapan 217 eğitimciden anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda örgütsel özdeşleşme ile iş stresi arasında negatif, örgütsel özdeşleşme ile kişi-örgüt uyumu arasında pozitif, kişi-örgüt uyumu ile iş stresi arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuş ve son olarak örgütsel özdeşleşme ve iş stresi arasındaki ilişkide kişi-örgüt uyumunun kısmi aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the mediating role of person-organization fit on the relationship between organizational identification and work stress. In this respect, in the first part of the study, the theoretical framework of these concepts is given. In the second part of the study, to test the model and hypotheses formed the data obtained using a survey conducted to 217 teachers of private schools in Erzurum province were analyzed using SPSS and AMOS programs. As a result of the study, it is found firstly that the relationship between organizational identification and work stres is negative, the relationship between organizational identification and person-organization fit is positive, and the relationship between person-organization fit and work stres is negative. Another important result of the study is that person-organization fit has a partial mediator effect on the relationship between organizational identification and work stres.