Edirne Müftüsü Mehmed Fevzî Efendi'nin 'et-Tevessülâtü'l-Fevziyye fi'n-Nuûti'n-Nebeviyye' isimli eserinin incelenmesi
Investigation of Edirne Mufti Mehmet Fevzî Efendi's work titled et-Tevessülâtü'l-Fevziyye fi'n-Nuûti'n-Nebeviyye
- Tez No: 664547
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJDET GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edirne Müftüsü Mehmed Fevzî, Na't, Arap Dili, et-Tevessülâtü'l-Fevziyye Fi'n-Nuûti'n-Nebeviyye, Edirne Mufti Mehmed Fevzî, Na't, Arabic Language, at-Tevessülâtü'l-Fevziyye Fi'n-Nuûti'n-Nabawi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada, Edirne Müftüsü Mehmed Fevzî Efendi'nin“et-Tevessülâtü'l-Fevziyye Fi'n-Nuûti'n-Nebeviyye”isimli eserinin Arap Dili ve Belagatı açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Giriş ve iki müstakil bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde Mehmed Fevzî Efendi'nin yaşadığı dönemin siyasi, sosyal ve kültürel açıdan genel durumu incelenmiştir. Birinci bölümde Hz.Peygamber'e dair yazılmış edebî türler, bu türlerden özellikle Na't'ın tarihi gelişim süreci, Mehmed Fevzî Efendi'nin hayatı ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde eser; muhteva, şekil, dil ve üslûp bakımından incelenerek eserin tercümesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the work of Edirne Mufti Mehmed Fevzî Efendi named“et-Tevessülâtü'l-Fevziyye Fi'n-Nuûti'n-Nebeviyye”in terms of Arabic Language and Rhetoric. In the introduction part of this study, which consists of an introduction and two separate sections, the general situation of Mehmed Fevzî Efendi's period in terms of political, social and cultural aspects has been examined. In the first chapter, the literary genres written about the Prophet, especially Na't's historical development process, the life and works of Mehmed Fevzî Efendi are mentioned. The work in the second part; The translation of the work has been included by examining it in terms of content, form, language and style.