Gençlik, radikalleşme ve terörizm: PKK örneği
Youth, radicalization and terrorism: The case of PKK
- Tez No: 664548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM NACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Radikalleşme, Terörizm, Terör Örgütü, PKK, Youth, Radicalization, Terrorism, Terrorist Organization, PKK
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun yıllardır üstesinden gelmek için çaba sarf ettiği en önemli konulardan birisi terörizmdir. Ancak mücadelenin geçmişte sadece güvenlik sorunu olarak ele alınması ve bütüncül yaklaşım geliştirilememesi, ülkemizde etkin konumdaki terör örgütlerinin sonlandırılamamasına neden olmuştur. Bu minvalde ülkemize zarar veren en önemli terör örgütlerinden birisi olarak PKK karşımıza çıkmaktadır. Terörizmle mücadelede PKK'nın insan kaynağının kesilememesi, özellikle radikal gençler üzerinden örgütün devamlılığını sağlamasına neden olmaktadır. Zira örgüt, Kürt radikal gençliği inşa etme stratejisiyle farklı kırılmaları öne çıkararak asli ve tali radikalleşme süreçleriyle gençleri bünyesine katma gayesindedir. Bundan dolayı çalışma, Türkiye'de gençlik dönemindeki bireylerin; hangi yaşta radikalleşmeye daha açık hale geldiklerini ve hangi radikalleşme süreçleriyle PKK terör örgütüne katılım sağladıklarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda, gençlerin farklı zihinsel süreçlerle çoğunlukla 19 yaşında terörizme geçiş yaptıkları; bireysel (çekici), sosyolojik (itici) anlamdaki sorunların radikalleşme süreçlerine neden olduğu ve geleneksel-yeni medya ile internet gibi imkân verici etmenlerin de örgütle bağlantı kurmayı radikalleşme sürecinde kolaylaştırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues that the Republic of Turkey has been trying to cope with for years is terrorism. However, the fact that the struggle was handled only as a security problem and a holistic approach could not be developed in the past led to the inability to terminate the active terrorist organizations in our country. In this respect, the PKK appears as one of the most challenging terrorist organizations that harms our country. In the fight against terrorism, inability to prevent The PKK's recruiting activities causes the organization to maintain its continuity, especially through radical youth. Because, with the strategy of building the Kurdish radical youth, the organization aims to include young people through primary and secondary radicalization processes by highlighting different fractures. Therefore, this study aimed to set forth the age at which the youth in Turkey become more vulnerable to radicalization and radicalization processes by which they join the organisation. Accordingly, it was found out that young people make transition to terrorism by being radicalized mostly at the age of 19 with different mental processes; individual (pull) and sociological (push) factors cause radicalization processes and enabling factors such as traditional-new media and the internet facilitate to contact with the organization in the radicalization process.