FETEMM (STEM) eğitim araçları kapsamında yenilenebilir enerji sistemleri eğitimi üzerine oyuncak seti tasarımı
A toy set design on renewable energy systems training within the scope of STEM education tools
  1. Tez No: 664589
  2. Yazar: MAĞFİRE TİPİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞIN ALPER CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, Eğitim, Oyun, Enerji, Tasarım, STEM, Education, Game, Energy, Design
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
STEM eğitimi yaklaşımı, ülkeler arası rekabetten doğan fakat bugün ülkeler arası paylaşım ağlarıyla gelişmeye devam eden dinamik bir eğitim yaklaşımıdır. Bireyleri, edindikleri teorik bilgileri farklı disiplinlerle işleyebilen, pratik düşünebilen, çalışmalarını hayata geçirebilen, iş birliğine ve ekip çalışmasına yatkın, analitik düşünebilen, problem çözmeye odaklı hâlde yetiştirerek geleceğe hazırlamayı prensip edinmiştir. Uygulama şekli klasik eğitim sisteminden farklı olarak öğrenci merkezlidir ve ders teorik bilgileri kullanarak deneylerle gerçek hayat problemlerinin çözümünün pratiğini yaparak ilerler. Ders materyalleri ve deney kurgusu önemli bir yer tutar. Bu tez çalışmasında STEM eğitimi yaklaşımı ile işlenecek olan 10. sınıf Fizik dersinin“elektrik ve manyetizma”ünitesinin“ohm yasası”konusu ile yine Fizik dersinin“yenilenebilir enerji kaynakları”konularının birlikte işlenebildiği bir eğitim seti tasarımı üzerine çalışılmıştır. Tasarımda öğrenci ve öğretmen ortak kullanıcı kitlesi olarak düşünülmüştür. Tasarım sürecinde literatür taramasının yanı sıra endüstriyel tasarım yöntemleri uygulanmış, çalışma tabloları oluşturulmuştur. Sonuç olarak ortaya çıkan tasarım, tez sonunda görseller eşliğinde tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
STEM educational approach is a dynamic approach that arised with the competitions of countries, but now is growing with the corporations of them. It takes principle to make individuals who can interoperate theorical knowledge with other disciplines, can think in a practical way, able to make real their studies, skilled about making corporation and teamwork, can think analytical, by educating focused on solving problems, make them ready for the future. Implementation of STEM is centered to the student different than the classical educational system and it forwards practicing solving real world problems with experiments by using theorical knowledge. A STEM educational toy set is designed for using during the physics lesson of 10th grade's“electrical and magnetism”unit's“ohm's law”topics against with“renewable energy resources”topic of physics. It is counted that both students and teacher are the common users of the set. Besides the literature review, industrial design methods are used and study tables are made in the design process. The resulting design, has been introduced with visuals at the end of the thesis.